Росія підтвердила утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка

Росія підтвердила утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка

9 Квітня 2024
3546
9 Квітня 2024
21:00

Росія підтвердила утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка

3546
Водночас росіяни не розкривають місця перебування журналіста і не допускають до нього адвоката.
Росія підтвердила утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка
Росія підтвердила утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка

Міністерство оборони Росії підтвердило утримання під вартою українського журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка, якого російські військові викрали навесні 2022 року. Про це йдеться у відповіді на запит від імені його рідних, передає видання «Ґрати».

Російське відомство зазначило, що станом на середину березня цього року журналіст Дмитро Хилюк «затриманий і перебуває на території Російської Федерації». Водночас росіяни не розкрили місця його утримання з посиланням на те, що це службова інформація з обмеженим доступом для гарантування безпеки і «попередження терористичних актів у місцях утримання згаданих осіб».

Документ також містить перелік гарантій, передбачених військовополоненим міжнародним гуманітарним правом. Утім, Дмитро Хилюк не є військовослужбовцем.

«Вони не кажуть, що він є агентом якимось чи військовослужбовцем, але, менше з тим, вони посилаються на Женевські конвенції про поводження з військовополоненими. Відповідно, можна вважати, що вони визнають його військовополоненим, хоча він таким не є», — зауважила адвокатка журналіста Оксана Михалевич.

Журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині, в його рідному селі Козаровичі.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

17 травня група «1+1 media» опублікувала звернення до міжнародних професійних та правозахисних спільнот із проханням допомогти визволити з полону Росії Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких держава-агресор незаконно утримує від початку свого повномасштабного вторгнення в Україну. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення Дмитра Хилюка з російського полону. Наприкінці травня 2023 року поліція Київської області передала справу щодо викрадення росіянами Дмитра Хилюка до Головного управління СБУ.

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній з в'язниць Володимирської області.

У лютому 2024 року «Репортери без кордонів» виступили із заявою, в якій вимагали від російської влади надати докази, що український журналіст Дмитро Хилюк живий.

Фото: Дмитро Хилюк / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3546
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду