«Це — війна проти інформації»: «Репортери без кордонів» підсумували рік повномасштабної агресії щодо медіа

«Це — війна проти інформації»: «Репортери без кордонів» підсумували рік повномасштабної агресії щодо медіа

24 Лютого 2023
2062

«Це — війна проти інформації»: «Репортери без кордонів» підсумували рік повномасштабної агресії щодо медіа

2062
Окупанти на території України вбивали та ранили журналістів, обстрілювали телевежі, підпорядковували провайдерів, вимикали телемовлення, чинили кіберзлочини.
«Це — війна проти інформації»: «Репортери без кордонів» підсумували рік повномасштабної агресії щодо медіа
«Це — війна проти інформації»: «Репортери без кордонів» підсумували рік повномасштабної агресії щодо медіа

За рік повномасштабної агресії Росії проти України російські війська вбили на території України вісьмох та поранили 19 журналістів. Окупанти здійснили 16 обстрілів телевеж, обстрілювали телекомунікаційну інфраструктуру, переривали мовлення українських каналів,  брали під контроль мобільних та інтернет-провайдерів, здійснили 42 кіберзлочини. Усе це свідчить, що Росія веде «справжню війну проти інформації».

Про це йдеться у звіті міжнародної організації «Репортери без кордонів» (RSF), складеного за допомогою Інституту масової інформації, про зловживання та злочини, скоєні проти журналістів та медіа за рік повномасштабної війни Росії проти України.

За даними  RSF , від початку російського вторгнення 12 тисяч українських та іноземних журналістів були акредитовані для висвітлення війни в Україні. «Під умисним вогнем російських військових або руйнівними інтенсивними бомбардуваннями вони щодня ризикують своїм життям. Хоча ця ситуація особливо тривожна для журналістів на окупованих територіях, усі українські медіа серйозно постраждали від конфлікту та його наслідків», – зазначають в організації.

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни вбили вісьмох журналістів — усі у перші шість місяців війни.

Більшість з них загинули внаслідок обстрілів, як, наприклад, французький журналіст Фредерік Леклерк-Імхофф. Він перебував у транспортному засобі, який цілеспрямовано обстріляли російські військові.

Деяких, як українського фотожурналіста і фіксера Макса Левіна, жорстоко стратили. Щодо \інших випадків, таких як знайденого мертвим у Маріуполі литовського режисера-документаліста Мантаса Кведаравічюса, обставини загибелі досі залишаються невідомими.

Як ідеться у звіті, 19 журналістів дістали поранення. Щонайменше четверо з них отримали серйозні поранення. Більшість стали жертвами російських бомбардувань, але деяких розстріляли, як данських журналістів Стефана Вейхерта та Еміля Фільтенборга Міккельсена: вони стали мішенями невідомого бойовика на північному сході України.

Також росіяни вчинили 16 обстрілів телевеж. Майже половина нападів на телевізійні вежі була зафіксована в перші дні війни, на початку березня 2022 року, по всій території України. Загалом за рік російські військові 16 разів обстрілювали українські телевежі. «Цивільна інфраструктура, що обслуговує поширення інформації є головною мішенню для російських військових», – зазначають «Репортери без кордонів».

Крім телевізійних веж російські військові регулярно обстрілюють вежі мобільного зв'язку та іншу телекомунікаційну інфраструктуру. У Мелітополі, на півдні Запорізької області, російські війська взяли під контроль антену, коли ввійшли до міста, перервавши трансляцію українських телевізійних програм. Росія тричі глушила супутниковий сигнал каналу суспільного мовника «UA Перший». Російські військові також узяли під контроль усіх провайдерів інтернету та мобільного зв'язку на окупованих територіях, позбавивши мешканців цих регіонів доступу до інформації.

«Репортери без кордонів» подали сім скарг на воєнні злочини до Міжнародного кримінального суду та Генерального прокурора України щодо 44 зловживань, вчинених на українській території, що стосуються більш ніж 100 журналістів та 11 радіо- та телевізійних веж або інфраструктури. «Всі ці злочини підтверджують, що російська армія веде справжню війну проти інформації», — заявляють в організації.

Крім того, за рік зафіксовано щонайменше 42 кіберзлочини. Зокрема, останню кібератаку, яка була націлена на сайт українського інформаційного агентства «Укрінформ», пов’язують з хакерами, що мають стосунок до ГРУ — російської служби військової розвідки.

За час повномасштабної війни закрилися 217 українських медіа. До цього призвели порушення ланцюгів постачань, втрата передплатників і рекламодавців, нестача персоналу через вимушене переселення співробітників та їхню мобілізацію, збільшення фінансових потреб через руйнування. Згідно з опитуванням, проведеним ІМІ, 15% медійників перебувають у стані технічного безробіття без зарплати.

Нагадаємо, за даними RSF, у 2022 році в усьому світі загинуло / вбито 57 журналістів, зокрема восьмеро з них загинули в Україні внаслідок російської агресії. 49 журналістів зникли безвісти.

В Україні у 2022 році ІМІ зафіксував 567 порушень свободи слова, 470 з них вчинила Росія внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2062
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду