«Репортери без кордонів» розробили рекомендації Україні для розвитку вільних медіа

«Репортери без кордонів» розробили рекомендації Україні для розвитку вільних медіа

18 Травня 2023
1771
18 Травня 2023
09:22

«Репортери без кордонів» розробили рекомендації Україні для розвитку вільних медіа

1771
Генсек RSF: Ми вважаємо це дорожньою картою для розвитку вільних медіа і для відбудови післявоєнного демократичного медіасередовища в Україні.
«Репортери без кордонів» розробили рекомендації Україні для розвитку вільних медіа
«Репортери без кордонів» розробили рекомендації Україні для розвитку вільних медіа

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» видала свої рекомендації для України щодо подальшого розвитку вільних медіа. Про це генеральний секретар організації Крістоф Делуар сказав на пресконференції в «Укрінформі».

«Ми приїхали для того, щоб захищати медіа та надати специфічні рекомендації та шляхи вирішення проблем. Хочемо представити те, що ми вважаємо дорожньою картою для розвитку вільних медіа. І це має стати допомогою для відбудови післявоєнного демократичного середовища медіа в Україні. Ми будемо рекомендувати президенту Зеленському та його офісу впроваджувати наші рекомендації», — сказав Делуар.

Загалом «Репортери без кордонів» радять владі зробити вісім кроків задля покращення ситуації.

Насамперед організація пропонує зменшити дискримінацію в темі висвітлення подій війни. Задля цього необхідно поліпшити процес акредитації ЗМІ, не вносити журналістів до «чорних списків».

«Репортери» заявили про необхідність включення на рівних умовах усіх українських каналів у мовлення телемарафону «Єдині новини».

Вони радять гарантувати незалежність регуляторів мовлення та запровадити повне фінансування Суспільного мовлення.

Крім того, організація рекомендує забезпечити фінансування журналістської діяльності під час війни та відбудови медіапростору після її завершення, активно залучаючи міжнародні фонди.

Представники організації також радять урегулювати питання прозорості медіа, впроваджувати нові ініціативи. «У глобалізованому просторі треба продовжувати захищати свободу слова, але балансувати при цьому між нею та надійною перевіреною інформацією. Це нова регуляторна політика, направлена на регулювання інформаційного простору. Ми рекомендуємо українському уряду дослідити цю структуру», — додав Делуар.

Нагадаємо, нещодавно «Репортери без кордонів» запустили Протокол дій у надзвичайних ситуаціях для підтримки якісних новинних медіа в Україні. Цей механізм допоможе редакціям прискорити їх перевірку відповідно до Ініціативи журналістської довіри (JTI) та швидко отримати рейтинг NewsGuard.

Відзначимо, в цьогорічному Індексі свободи слова від «Репортерів без кордонів» Україна посіла 79-те місце зі 180, піднявшись за рік на 27 сходинок.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1771
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду