«Репортери без кордонів»: в 2022 у світі загинуло 57 журналістів, з них 8 — в Україні

«Репортери без кордонів»: в 2022 у світі загинуло 57 журналістів, з них 8 — в Україні

15 Грудня 2022
1231

«Репортери без кордонів»: в 2022 у світі загинуло 57 журналістів, з них 8 — в Україні

1231
За даними RSF, серед загиблих в Україні журналістів — 5 іноземців. 49 журналістів зникли безвісти.
«Репортери без кордонів»: в 2022 у світі загинуло 57 журналістів, з них 8 — в Україні
«Репортери без кордонів»: в 2022 у світі загинуло 57 журналістів, з них 8 — в Україні

За даними організації «Репортери без кордонів» (RSF), у 2022 році загалом у світі загинуло/вбито 57 журналістів, зокрема восьмеро з них загинули в Україні внаслідок російської агресії. 49 журналістів зникли безвісти.

Про це йдеться у традиційній щорічній доповіді RSF про зловживання проти журналістів у всьому світі, опублікованій на сайті організації.

Серед загиблих журналістів 50 чоловіків та 7 жінок, однак з 2020 року частка загиблих жінок-журналісток зросла втричі — з 4% до 12%.

Загалом кількість загиблих журналістів цьогоріч зросла на 18,8% порівняно з 2021-им, після двох років спокою та історично низьких показників.

Як відзначають у RSF, однією з причин такого зростання стало широкомасштабне вторгнення Росії в Україну, що почалося 24 лютого 2022 року. За перші шість місяців вторгнення було вбито вісім журналістів. За даними організації, серед них – 5 іноземців.

У звіті згадані український фотокореспондент Макс Левін, якого 13 березня холоднокровно розстріляли російські солдати, та журналіст французького каналу BFM TV Фредерік Леклерк-Імгофф, убитий осколками під час висвітлення операції з евакуації цивільного населення.

Крім цього смертоносного конфлікту, у 2022 році 37 журналістів (65%) загинули в країнах, які вважаються мирними. Тільки в Мексиці вбито 11 журналістів, що становить майже 20% від загальної кількості загиблих цього року працівників ЗМІ. Ці цифри, а також дані щодо Гаїті (шість убитих) та Бразилії (троє вбитих) свідчать про те, що Північна та Південна Америка є найнебезпечнішим регіоном для журналістів, де загинула майже половина вбитих цього року журналістів.

Організація нагадує й про вбивство в Бразилії британського журналіста Дома Філліпса, чиє розчленоване тіло було знайдене в Амазонії. Він вів хроніку боротьби місцевих племен проти браконьєрства, нелегального видобутку корисних копалин та вирубування лісів.

Понад 80% загиблих журналістів цього року були вбиті умисно через їхню професійну діяльність, зокрема через висвітлення організованої злочинності.

Крім того, у 2022 році двоє журналістів зникли безвісти.

Серед них — українець Дмитро Хилюк, журналіст інформаційного агентства УНІАН, який зник 4 березня в Димері, тоді окупованому Росією селі за 45 км на північ від Києва. Як стало відомо RSF, пізніше його вивезли до Росії. Інформаційний запит про його зникнення подано до Слідчого комітету Російської Федерації, відповіді поки немає. Оскільки RSF класифікує зникнення як «насильницьке», коли безпосередньо залучені державні агенти, організація додала цей випадок до списку десяти інших «насильницьких зникнень», зареєстрованих раніше.

Також у Мексиці у вересні зник 41-річний Роберто Карлос Флорес Мендоса, редактор вебсторінки Chiapas Denuncia Ya, який розслідував зловживання влади.

Загалом за останні 20 років у світі зникли близько 50 журналістів.

Нагадаємо, за даними Міжнародної федерації журналістів (IFJ), у 2022 році у світі було вбито 67 журналістів, зокрема 12 із них загинули в Україні, із них 4 були іноземцями.

За даними Інституту масової інформації (ІМІ), станом на 24 серпня російські військові вбили 37 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов'язків (троє українських та п’ять іноземних медійників, дві жінки та п'ять чоловіків).

Інфографіка: RSF 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1231
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду