На порозі нового конкурсу PITCHUA+: 10 переможців минулих років

На порозі нового конкурсу PITCHUA+: 10 переможців минулих років

14 Липня 2023
2981
14 Липня 2023
10:00

На порозі нового конкурсу PITCHUA+: 10 переможців минулих років

2981
Напередодні старту конкурсу соціально вагомого аудіовізуального контенту PITCHUA+ «Детектор медіа» згадав кілька проєктів-переможців минулих років. Зараз їхні назви дуже відомі, але саме завдяки перемозі на PITCHUA ці проєкти побачили світ.
На порозі нового конкурсу PITCHUA+: 10 переможців минулих років
На порозі нового конкурсу PITCHUA+: 10 переможців минулих років

Переможців третього сезону PITCHUA війна наздогнала на різних етапах: хтось ще писав сценарій, хтось перебував на зйомках, хтось вже монтував. Але так чи інакше всі були змушені змінювати свої плани. Наприклад, за тиждень до початку великої війни в Луганській області почалися зйомки фільму “Сірі бджоли” за романом Андрія Куркова–одного з переможців PITCHUA3. Місцевість, де перебувала знімальна група, була швидко окупована, але команда встигла виїхати та згодом продовжила роботу під Києвом. А частина команди серіалу “Хазяїн”, навпаки, на деякий час була змушена покинути Київ, тому завершувала монтаж відзнятого до вторгнення матеріалу дистанційно. Втім були переможці, чиї плани постраждали більш суттєво. Так, один з проєктів зупинився, адже завершив сценарій, але не зміг розпочати зйомки. Продюсери проєкту хвилювалися, що доведеться повертати кошти, вже витрачені на сценарні роботи, та з полегшенням дізналися, що таких вимог для переможців немає, ба більше– авторські права на всі створені за грантом матеріали залишаються у виробника.

Організатори PITCHUA, які в грудні 2021 року оголосили про старт четвертого сезону конкурсу та встигли відібрати шорт-лист, через війну спочатку зупинили його, а потім скасували одну з двох тем, за якими приймалися заявки. Тема “Я бачу зміни” передбачала проєкти про втілення реформ в Україні, утім в умовах перших місяців війни розробляти та знімати такі проєкти було неможливо. Наприклад, одним з проєктів-кандидатів був серіал, дія якого відбувалася в мирному Маріуполі. Але аплікантам з проєктами за темою "Медіа мають значення" організатори дозволили оновоити заявки, адаптувавши їх до нових реалій. Трьох переможців експертне журі обрало вже в листопаді. 

14 липня проєкт «Transformation Communications Activity» (TCA), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України оголошують черговий прийом заявок. Новий конкурс PITCHUA+ особливий через обставини, в яких проводиться. Війна триває, і всі зусилля українське суспільство спрямовує на перемогу, у той час, як цілий світ досі до кінця не розуміє, як Україна змогла не тільки встояти перед навалою ворога, а й далі функціонувати як держава з амбітними планами приєднання до Євросоюзу. Саме проєкти, які розкриватимуть сутність сталості українського суспільства та внесок звичайних українців та українок у боротьбу за свободу та європейські цінності, організатори PITCHUA+ очікують побачити серед заявок за оголошеною ними конкурсною темою «Історії української сили». 

Як і раніше, в конкурсі можуть брати участь аудіовізуальні проєкти для телебачення, кінотеатрів та вебплатформ будь-якого жанру: фільми, серіали, документальні стрічки, телешоу, анімація, вебсеріали тощо. Переможці PITCHUA+ отримають часткове або повне фінансування виробництва проєкту, а також експертний супровід на всіх етапах його створення. Детальніше про умови конкурсу можна дізнатися на сайті «Детектор медіа» в розділі PITCHUA.

Конкурс соціально вагомого контенту відрізняється від решти подібних проєктів наявністю докторинг-майстерні. Усі проєкти-півфіналісти проходять етап консультацій із міжнародними експертами, які допомагають відшліфувати та допрацювати ідею, персонажів, сюжетні лінії тощо, а потім консультують проєкти-переможці на всіх етапах.

Напередодні старту PITCHUA+ ми згадали десять проєктів-перможців конкурсу минулих років, реалізувати які стало можливим завдяки грантовій підтримці.

Мавка. Лісова пісня

Напевно, найвідоміший на сьогодні переможець PITCHUA – повнометражний анімаційний фільм виробництва студії «Animagrad» (FILM.UA Group) «Мавка. Лісова пісня». Він став сенсацією українського прокату. За даними Державного агентства з питань кіно, «Мавка» зібрала близько 150 мільйонів гривень, встановивши касовий рекорд серед усіх українських фільмів за часи незалежності. На початку весни 2023 року, коли відбулася прем’єра, яскрава «Мавка» змогла хоч ненадовго занурити українців у мирне життя. Її переглянули понад 1,2 мільйона українських глядачів.

Мультфільм створено за мотивами однойменної п'єси Лесі Українки. Автори суттєво переосмислили класику, щоби зробити фільм для сімейного перегляду та популяризувати українську культуру. Проєкт переміг у PITCHUA3 за темою «Об'єднуючи Україну: єдність у різноманітності». «Мавка ― це український символ, довкола якого можуть об'єднатися всі мешканці нашої країни. Мавка знайома кожному із самого дитинства», розповіла продюсерка Анна Єлісєєва у фіналі конкурсу. 

Перемога дозволила команді «Мавки» завершити постпродакшн і написати саундтрек до фільму із залученням відомих українських музикантів.

Зараз «Мавка» продовжує тріумфальну ходу світом: з успіхом вийшла в 33 країнах Європи, Північної Америки, Близького Сходу та Північної Африки, а загалом права на фільм купили понад 80 країн. Виробник фільму, студія «Animagrad», у співпраці з французькою анімаційною компанією «TeamTo» планує створити 12-серійний 3D-серіал про Мавку, що буде приквелом до повнометражного фільму. Концепцію серіалу презентували на Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів в Ансі (Франція), найбільшій події, присвяченій анімації з усього світу.

Борщ. Секретний інгредієнт

А переможця першого сезону PITCHUA, документальний тревел-проєкт виробництва FILM.UA Television «Борщ. Секретний інгредієнт», можна назвати найвпливовішим фіналістом конкурсу. У фільмі шефкухар Євген Клопотенко мандрує Україною, щоб віднайти унікальні рецепти борщу та розкрити секретні інгредієнти, які роблять цю страву неповторною в кожному регіоні. Борщ у серіалі ― це секретний інгредієнт, що єднає українців. Як розповіла «Детектору медіа» продюсерка Наталка Якимович, під час конкурсу концепт проєкту суттєво змінився. «У першому варіанті це мав бути лише один фільм і ми мали би прийти до любові, бо саме страва, приготована з любов’ю, смачна. А якщо готувати щось аби було, то навіть найгеніальніший рецепт легко запороти. Але наш консультант від PITCHUA Адам Сігал (американський продюсер, голлівудський експерт PITCHUA. ― Авт.) запропонував зробити телесеріал про борщ і взяти більше цінностей не просто любов, але й дружбу, повагу, довіру… Так ми змінили й запит на грант, і, зрештою, концепт. У нас вийшов і серіал для телебачення, і повноцінний документальний фільм для кінотеатрів», ― поділилася продюсерка.

Прем’єра повнометражного «Борщу» відбулася в жовтні 2020 року, а з березня 2023 року він доступний на стримінговій платформі Netflix. Сукупну авдиторію проєкту навіть важко порахувати. Проте легко оцінити величезний слід, який проєкт залишив в історії України. В липні 2022 року український борщ внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Одним із головних ініціаторів та рушіїв всесвітнього визнання українського борщу був Євген Клопотенко, а тревел-проєкт став його візитівкою та довідкою про автентичність страви.

Мама

Міжнародне визнання здобув і переможець PITCHUA2, серіал «Мама» виробництва ТОВ «Основа фільм продакшн». Як розповіла «Детектору медіа» директорка компанії Тетяна Куц, серіал уже побачили глядачі з ЄС, Великої Британії, а також дев’ятнадцяти арабських країн Близького сходу та Північної Африки.

Але спочатку, звісно, був успіх «Мами» в української аудиторії. Серіал присвячено першому етапу російсько-української війни, коли події відбувалися на Донбасі. Він переміг у PITCHUA в темі «Гуманізація конфлікту». Прем’єра першого сезону з чотирьох серій відбулася на каналі СТБ в 2021 році, другого, що також має чотири серії, ― в 2022-му, напередодні великої війни. Серіал зібрав мільйонні перегляди. Власне, комерційний успіх першого сезону заохотив виробників створити другий, який, попри відкритий фінал фільму, спочатку не планувався. Тетяни Куц каже, що зараз сукупні перегляди двох сезонів на телебаченні сягають 22 мільйонів, а в ютубі ― 9 мільйонів.

За її словами, експерт PITCHUA суттєво вдосконалив ідею серіалу. «З нами працював Джош Вайнсток (американський продюсер, другий голлівудський експерт PITCHUA. ― Авт.). Він був з нами на кожному етапі, від написання сценарію до передачі серіалу на канали. Такі послуги, які насправді коштують надзвичайно дорого, допомагають українському виробнику відійти від кліше, що раніше панували на телебаченні. Консультації також дозволяють зробити проєкт привабливим для міжнародної авдиторії і мінімізує ризик залишитися локальною історією», ― розповідає Тетяна Куц.

Хазяїн

Окрім «Мами», у ТОВ «Основа фільм продакшн» є й інші проєкти, які отримали грантову підтримку завдяки PITCHUA. Зокрема, чотирисерійний серіал «Хазяїн», що переміг у третьому сезоні конкурсу. Це сучасна адаптація однойменної п’єси українського драматурга Івана Карпенка-Карого. У PITCHUA проєкт переміг у темі «Я відчуваю зміни: реформуючи Україну», адже в сюжет вплетено елементи, які підвищують обізнаність української аудиторії про земельну реформу. За допомогою класичного сюжету драмеді розповідає про те, як реформа може допомогти знищити монополії в сільському господарстві. Торік проєкт вийшов на «Київстар ТБ» та став одним із найуспішніших кейсів платформи. За словами Тетяни Куц, телепрем’єра серіалу планується восени 2023 року на каналі «1+1». Зараз також тривають перемовини про міжнародні продажі серіалу. 

Жовті кеди з Юлією Бориско

На відміну від попередніх переможців, ютуб-проєкт «Жовті кеди з Юлією Бориско» завжди орієнтувався виключно на українську публіку, адже розповідав про реформи в Україні та їхній вплив на звичайне життя. Проєкт стартував у 2020 році і отримав грант після перемоги на  PITCHUA3 в темі «Я відчуваю зміни: реформуючи Україну». Повномасштабне вторгнення Росії змусило проєкт терміново трансформуватися, і PITCHUA підтримав оновлену концепцію. «Через три дні після початку повномасштабного вторгнення ми змінили формат, вже через три тижні після цього нам його затвердили. Хто знає, як працюють донори, ― це нечувана гнучкість, яка дозволила проєкту працювати на перемогу», розповів «Детектору медіа» продюсер проєкту «Жовті кеди» Роман Вибрановський. Зараз «Жовті кеди з Юлією Бориско» за допомогою експертів із різних областей допомагає українцям адаптуватися до реалій війни.

Станом на початок липня 2023 року ютуб-канал має понад 33 тисячі підписників, а охоплення за останній місяць склало понад 2,3 мільйона переглядів. «Ми збираємо ціннісну аудиторію, готову змінювати себе, щоби змінювати світ на краще. Щомісяця нас більше. Це надихає», поділилася з «Детектором медіа» авторка та ведуча проєкту Юлія Бориско.

На думку колективу «Жовтих кедів», PITCHUA є найбільш правильним форматом пошуку та підтримки нових ініціатив. «На відміну від конкурсів, які часто фінансують usual suspects ― звичні вже ініціативи, PITCHUA шукає нове бачення, нові формати й нові результати. Так і має бути ― це дозволяє підсилювати конкуренцію і шукати “нову кров” для медіа», ― вважає Роман Вибрановський.

Запал

Документальний проєкт про українську традиційну культуру «Запал» від онлайн-медіа «Слух» також переміг у PITCHUA3 в темі «Об'єднуючи Україну: єдність у різноманітності». У фільмі троє українських митців — співачка та музикантка Ната Жижченко (ONUKA), шефкухар Євген Клопотенко та стилістка Леся Патока — вирушають в експедицію, щоб дізнатися більше про українську музику, кухню і стиль. Пілот проєкту про культуру півночі України, відзнятий напередодні російського вторгнення, вийшов на ютуб у вересні минулого року. Війна зробила ще актуальнішою його головну мету: збір, вивчення та збереження автентичних пісень та музики, рецептів автентичної кухні й автентичних технік створення українського одягу й предметів хатнього побуту. Головними носіями цих знань є люди, яких ми зараз втрачаємо, як ніколи раніше за часи незалежності. На сьогодні «Запал» має майже 725 тисяч переглядів у ютубі. Виробники планують продовжити серію розповіддю про інші регіони України.

Українські палаци. Золота доба

Ще один переможець PITCHUA3 восьмисерійний документальний ютуб–проєкт «Українські палаци. Золота доба». (Взагалі, третій сезон конкурсу став рекордним за кількістю переможців із 330 заявок фінансування отримали 26 проєктів. Для порівняння: у першому сезоні було 200 заявок та 7 переможців.) Проєкт, що брав участь у конкурсі в темі «Об'єднуючи Україну: єдність у різноманітності», розповідає історію старовинних українських палаців, більшість із яких зараз занедбані. «З одного боку, ми хотіли привернути увагу до необхідності збереження історичної спадщини, а з іншого ― популяризувати українську історію загалом», розповів «Детектору медіа» ведучий та продюсер проєкту Акім Галімов. «Українські палаци. Золота доба» відрізняється від багатьох історичних документальних фільмів активним використанням комп’ютерних технологій, за допомогою яких команда відтворила на екрані зруйновані будівлі в первісному вигляді у 3D. Це дозволяє глядачам краще зрозуміти епоху та повною мірою оцінити, що ми втратили. Ще однією відмінною рисою є динамічність проєкту це не повільна розповідь, а жвава яскрава подорож. Багато в чому вдалий темп серіалу забезпечили експерти PITCHUA. «Ці люди мають величезну сценарну експертизу і допомагають вибудовувати історію так, щоб вона була цікавою і зрозумілою якомога більшій кількості людей. Ми, наприклад, отримали дуже цінні поради, як досягти більшої динаміки у проєкті», розповів Акім Галімов. 

Наразі «Українські палаци. Золота доба» має близько мільйона переглядів у ютубі, а команда готується до зйомок другого сезону серіалу. «Я вважаю, що наш проєкт вплинув і продовжує впливати на обізнаність людей у своїй історії, він стимулює якісні перетворення у ставленні до історичної спадщини. PITCHUA дозволяє створювати якісний соціально-вагомий контент, який до повномасштабного вторгнення не завжди був пріоритетом великих приватних мовників. Цей конкурс ― потужна і дуже важлива складова нашої медіаіндустрії загалом», поділився думкою Акім Галімов. 

Велика війна додала проєкту «Українські палаци. Золота доба» новий сенс: збереження пам'яті про мирну Україну. Зараз велика частина історичної спадщини України перебуває під загрозою руйнування. Деякі локації, що були відзняті командою проєкту напередодні вторгнення, опинились потім в окупації. 

УніверCheck

Нову важливу соціальну мету повернення української молоді додому з початком великої війни отримав і переможець PITCHUA3, освітньо-розважальне тревел-шоу «УніверCheck». Проєкт, який ведучий та продюсер Олександр Педан веде разом із донькою-підлітком Валерією, в мирні часи був відеогідом для українських абітурієнтів. Герої шоу впродовж десяти серій подорожували Україною та вивчали освітній потенціал різних міст. Ведучі доводили, що якісне майбутнє для студента можливе не тільки за кордоном або в столиці, а й в українській провінції. В кожному епізоді родина Педанів розповідала про окремий виш та перспективи професій, які можна в ньому отримати, а також про місто, де буде навчатися студент. Серіал, який було відзнято до повномасштабного вторгнення, вийшов навесні 2022 року на ютуб-каналі Нового каналу та на ютуб-каналі «Педан може». Здавалося, після 24-го лютого матеріал втратив актуальність, і в першу чергу через те, що велика кількість українських випускників опинилася за кордоном із перспективою вступу до іноземних навчальних закладів. Але насправді виявилося, що українські підлітки хочуть навчатися вдома. Лише в ютубі кожна серія першого сезону «УніверCheck» зібрала в середньому близько 100 тисяч переглядів. Можливо, для декого саме цей проєкт перехилив шальки терезів на користь українських вишів. На початку 2023 року вийшов другий сезон «УніверCheck» із підтемою «Професії». В продовженні автори зосередилися на висвітлені професій, що будуть потрібні для відбудови повоєнної України, та розповіли, як працюють виші під час війни, зокрема ті, що переїхали із прифронтової зони. В цьому сезоні кожен епізод отримав вже близько 150 тисяч переглядів у ютубі, отже переможець PITCHUA поцілив авдиторії в самісіньке серце, яке розташоване в Україні.

Найкращі вихідні

Повнометражній художній фільм «Найкращі вихідні», переможець PITCHUA3, розповідає про гостей відомого музичного фестивалю «Atlas Weekend», що приїхали до Києва з різних міст України. Проєкт показав, що між українцями немає розбіжностей, про які так полюбляє розповідати російська пропаганда: їх об’єднують спільні цінності, улюблена столиця та сучасна українська музика. 

Прем’єра фільму відбулася на початку лютого 2022 року. Він зібрав 10 мільйонів гривень і, за словами продюсерки проєкту Анни Єлісєєвой з FILM.UA та засновника Atlas Weekend Дмитра Сидоренка, увійшов у двадцятку найкращих українських фільмів. Але напередодні конкурсу творці не були впевнені в успіху. «У PITCHUA досвідчені прискіпливі експерти, а серед проєктів була жорстка конкуренція. Ми дуже зраділи, коли перемогли. Наша місія та місія конкурсу виявилися співзвучними», розповіли «Детектору медіа» продюсери фільму, підкресливши, що з нетерпінням очікують на поновлення PITCHUA. «В Україні не так багато можливостей незалежного фінансування контенту. PITCHUA ― прозорий конкурс, який має зрозумілі правила та актуальну місію програми. Таких незалежних, прозорих, експертних конкурсів надзвичайно мало», впевнені вони.

Мадонна. Життя триває

Завершує наш перелік документальний фільм «Мадонна. Життя триває» виробництва ТОВ «Прокіно». Цей проєкт не є переможцем класичного конкурсу PITCHUA. Після повномасштабного вторгнення до ТСА – організаторів конкурсу – звернулися кілька виробників контенту за власною ініціативою з проектами, які оперативно реагували на події, що розгорталися, та були емоційною відповіддю на трагедію війни. Одним із них був цикл фільмів «Мадонна. Життя триває». Він розповідає історії трьох жінок, які виношували та народжували дітей у розпал великої війни: під обстрілами, в окупації та полоні. Зокрема, героїнею стала Мар’яна Мамонова військова медикиня та захисниця «Азовсталі», яка на третьому місяці вагітності потрапила в російський полон, де провела шість місяців майже до пологів. 

Раніше творці «Мадонни» – компанія ПроКіно – перемогли в PITCHUA3 з проєктом комедійного серіалу «Сусіди» про бурхливе життя прикордонної громади на Закарпатті. Але повномасштабне російське вторгнення змусило їх змінити плани. «Війна, яку розпочала Росія проти України, внесла зміни в життя кожного українця і змінила його назавжди. Але нове життя не зупинить ані зло, ані війна. Наші героїні виступають захисницями, народжуючи нових українців, нових людей вільної нації, яка боротиметься до перемоги. Ми переконані, що це надія, яка потрібна нашим глядачам», впевнені творці. Прем’єра «Мадонни» відбулася у травні 2023 року на каналі СТБ та мала величезний відгук авдиторії, адже тема проєкту зрозуміла та близька кожному. 

Усім охочим подавати заявки на PITCHUA+ нагадуємо про правила конкурсу та про можливість взяти участь в онлайн заході відкриття конкурсу 18 липня о 15:00 за цим посиланням. А також про те, що за перебігом конкурсу можна стежити на Детектор медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2981
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду