У НАТО сформулювали принципи боротьби Альянсу з дезінформацією

У НАТО сформулювали принципи боротьби Альянсу з дезінформацією

15 Листопада 2023
866
15 Листопада 2023
10:27

У НАТО сформулювали принципи боротьби Альянсу з дезінформацією

866
Захист громадян від цієї загрози в Альянсі вважають пріоритетом національної безпеки держав — членів НАТО.
У НАТО сформулювали принципи боротьби Альянсу з дезінформацією
У НАТО сформулювали принципи боротьби Альянсу з дезінформацією

У НАТО сформулювали підходи організації до боротьби з дезінформацією. В оприлюдненому на офіційному сайті Альянсу документі дається чітке визначення того, що таке дезінформація, пояснюється, чому вона становить небезпеку, і розповідається, чому НАТО приділяє цьому явищу увагу. Крім того, в документі йдеться про те, як НАТО протистоїть дезінформації, і дано рекомендації, як виявити і запобігти її поширенню.

«Дезінформація — неправдива або неточна інформація, що навмисно поширюється для маніпулювання думками та діями інших. Зазвичай дезінформація має на меті підігріти певну сильну емоцію (гнів, страх, огиду) і пересилити раціональне і критичне мислення у визначеній цільовій групі», — йдеться в документі. 

Його автори зауважують, що дезінформація є одним зі складників ширшого набору заходів ворожої інформаційної діяльності, що може включати різні тактики, методи й процедури, і наводять основні терміни:  

  • мізінформація — незловмисне поширення неправдивої або неточної інформації, хоча така інформація може заподіювати шкоду;
  • пропаганда — інформація, покликана маніпулювати конкретною цільовою аудиторією з метою формування певної поведінки або переконань, часто застосовується державним суб’єктом протягом тривалого періоду часу для досягнення політичних цілей;
  • ворожий наратив — спеціально створена історія, спрямована на дискредитацію або паплюження визначеного суб’єкта;
  • ворожа інформаційна діяльність — широкий спектр узгоджених заходів, які мають на меті посіяти недовіру й маніпулювати думками, зазвичай із застосуванням одного або сукупності зазначених вище методів і прийомів, включаючи оманливі меми, теорії змови, дипфейкові зображення або відео, цитати поза контекстом або просто відверту брехню, яку люди поширюють з метою маніпулювання іншими;
  • зовнішнє маніпулювання інформацією і втручання — модель поведінки, яка загрожує або може негативно позначитися на цінностях, процедурах і політичних процесах у цільовій країні. Така діяльність здебільшого не порушує закони, але має маніпулятивний характер, ведеться цілеспрямовано й узгоджено державними або недержавними суб’єктами, включно за допомогою маріонеток, як на своїй території, так і поза її межами;
  • гібридна війна — застосування військових і невійськових, прихованих і відкритих засобів (включаючи дезінформацію, кібератаки, економічний тиск, залучення як незаконних збройних формувань, так і регулярних збройних сил), щоб стерти межу між війною і миром, посіяти сумніви у свідомості цільових груп населення і дестабілізувати та ослабити суспільство.

Пояснюючи небезпеку дезінформації, в НАТО вказують на те, що вона знищує сполучну тканину суспільств. Дезінформація руйнує віру людей у традиційні джерела новин, які, на відміну від агентів дезінформації, дотримуються етичних стандартів і мають юридичні зобов’язання повідомляти факти, часто складніші і менш привабливі за прості ворожі наративи.

«Дезінформація підриває довіру громадян до урядів та інших державних установ. Зазвичай, вона апелює до наших найгірших поривань, страхів і упереджень — нацьковувати сусідів одне на одного, підбурювати прошарки суспільства один проти одного, виправдовувати і розпалювати екстремізм, принижувати наше почуття належності до спільноти або країни — усе це, прагнучи розколоти суспільство і взяти гору в інформаційній війні», — пояснюють в Альянсі.

Там упевнені: дезінформація в змозі заподіювати реальну шкоду. Тому захист громадян від цієї загрози має бути пріоритетом національної безпеки, і НАТО та державам — членам Альянсу належить вагома роль у цьому сенсі.

У документі наголошується на рішучості союзників по НАТО протидіяти зовнішньому маніпулюванню інформацією з метою ослаблення суспільств Альянсу, незважаючи на те, що зловмисники, включаючи Росію і Китай, прагнуть знизити довіру громадськості і підірвати солідарність Альянсу, спрямовують свої кампанії дезінформації проти НАТО як організації.  

Що стосується методів протидії дезінформації Альянсу, то основними серед них є: 

  • розуміння інформаційного середовища;
  • взаємодія з громадськістю;
  • викриття основних випадків дезінформації;
  • координація з союзниками і партнерами.

«Може виникати відчуття, що дезінформація є повсюдною — так, ніби все, що ми бачимо в інтернеті, є неправдою, і всі є співучасниками поширення брехні. Але існують прості речі, які всі ми можемо зробити, щоб не бути частиною проблеми», — зауважують автори документа і наводять п’ять найкращих рекомендацій для виявлення дезінформації та запобігання її поширенню.

Фото: Філіппо Баччі, Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
866
Читайте також
07.03.2024 19:25
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
819
11.07.2023 19:50
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
2 661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду