Зеленський назвав результати саміту НАТО «гарними», але не «ідеальними». Є гарантії, але бракує запрошення

Зеленський назвав результати саміту НАТО «гарними», але не «ідеальними». Є гарантії, але бракує запрошення

12 Липня 2023
2403
12 Липня 2023
14:19

Зеленський назвав результати саміту НАТО «гарними», але не «ідеальними». Є гарантії, але бракує запрошення

2403
За словами президента, Україна очікує сьогодні на пропозицію гарантій безпеки від країн G7, але «не замість членства, а на шляху України до Альянсу».
Зеленський назвав результати саміту НАТО «гарними», але не «ідеальними». Є гарантії, але бракує запрошення
Зеленський назвав результати саміту НАТО «гарними», але не «ідеальними». Є гарантії, але бракує запрошення

Президент України Володимир Зеленський назвав результати саміту НАТО у Вільнюсі «гарними», «але якби було запрошення до НАТО — вони були б ідеальні». Про це він заявив на другий день саміту, 12 липня, під час спільної пресконференції із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

За словами президента, «результати саміту гарні, але якби було запрошення, вони були б ідеальні». Останню фразу Зеленський сказав, усміхаючись до Столтенберга.  

«Україна розуміє, що не може бути членом НАТО, поки йде війна. Але чіткі сигнали про те, що це станеться, сьогодні звучали впевнено», — сказав Зеленський.

Він додав, що країни G7 запропонували Україні гарантії безпеки «не замість членства, а на шляху України до Альянсу». За його словами, ця рамкова декларація країн Групи семи в разі схвалення стане першим юридичним документом щодо гарантій безпеки України та забезпечить можливість укладення відповідних двосторонніх договорів. «Це дуже важливо, що це може стати першим документом юридичним, який символізує, що в нас є така "парасолька" гарантій безпеки, а потім уже Україна буде мати документи з кожною державою-гарантом безпеки», — пояснив Зеленський.

Президент відзначив скасування Альянсом Плану дій щодо членства для України і подякував за цей «важливий крок».

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше, і багато країн Альянсу візьмуть на себе безпекові зобов’язання для України.

Напередодні, 11 липня, саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо України. Зокрема, союзники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу, і погодились вилучити з процедури вступу вимогу про виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). За їхніми словами, це змінить шлях України з двокрокового процесу на однокроковий.

«Ми також дали зрозуміти, що ми оголосимо про запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови», — сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що після саміту НАТО у Вільнюсі шлях України до вступу в Альянс став «коротшим, але не швидшим». За його словами, немає чіткого індикатора, коли саме Україна отримає запрошення стати членом НАТО. Незрозуміло, які умови Україна має виконати, коли і ким вони будуть сформульовані.

Нагадаємо, у столиці Литви Вільнюсі 11 липня відкрився дводенний саміт НАТО. Головною темою зустрічі стане продовження військової та гуманітарної підтримки України і перспективи її вступу до організації. У середу, 12 липня, о 13:00 на саміті пройшло перше засідання Ради Україна—НАТО за участю «голів держав та урядів». Це новий орган взаємодії країни з Альянсом, про створення якого стало відомо у травні. 

Вчора, 11 липня президент Володимир Зеленський виголосив промову під час концерту на підтримку членства України в НАТО у Вільнюсі. Він подякував усім громадянам Литви за підтримку України, прихисток для наших людей та позицію щодо запрошення нашої держави в НАТО. 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2403
Читайте також
11.07.2023 19:50
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
2 647
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду