Дослідження: У західних топмедіа немає чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО

Дослідження: У західних топмедіа немає чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО

10 Липня 2023
1170
10 Липня 2023
15:35

Дослідження: У західних топмедіа немає чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО

1170
Brand Ukraine: Більшість публікацій стверджує необхідність військової допомоги Україні, але формат такої підтримки не завжди прив’язується до повноцінного членства України в Альянсі.
Дослідження: У західних топмедіа немає чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО
Дослідження: У західних топмедіа немає чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО

Більшість публікацій у провідних медіа США, Франції та Німеччини стверджує необхідність військової допомоги Україні, однак у них не простежується чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО.

Такого висновку дійшла команда Brand Ukraine на основі аналізу 25 тематичних матеріалів у 13 провідних виданнях США, Франції та Німеччини, які вийшли у період з лютого по червень 2023 року.

«Переважна більшість експертних публікацій у провідних медіа США, Франції та Німеччини утверджує думку про необхідність військової допомоги Україні задля відновлення її територіальної цілісності. Однак формат такої підтримки не завжди прив’язується до повноцінного членства України в НАТО.

У висвітленні різних експертних позицій у західних топмедіа не прослідковується чіткого тренду “за” або “проти”  вступу України до Альянсу. Очевидно, що рішення щодо членства України в НАТО лежить виключно у політичній площині», — пишуть автори дослідження.

Автори ставили за завдання зробити мапінг різновекторних позицій щодо вступу України до НАТО в експертних колах: які аргументи наводять прихильники та противники цієї ідеї, які існують стереотипи, занепокоєння та очікування.

Ключові аргументи за якнайшвидший вступ України до НАТО:

  • На Заході визнають, що Путін розпочав війну з метою перешкодити Україні вступити до НАТО та ЄС, тому не хочуть винагороджувати агресію відмовою Україні у членстві в цих інституціях.
  • Відновлення України не може розпочатися без надійних гарантій безпеки.
  • Прийняти Україну до НАТО буде дешевше, ніж забезпечувати їй постійну військову підтримку.
  • Існують історичні прецеденти вступу до НАТО країн із невирішеними територіальними проблемами (наприклад, прийняття до Альянсу Західної Німеччини після Другої світової війни).
  • Україна бореться не лише за себе, а й за своїх сусідів, тому має право стати членом Альянсу.
  • Поза Альянсом Україна може стати небезпечною країною, перетворившись на озброєного самітника, який бореться за власну безпеку.

Ключові аргументи проти вступу України до НАТО у найближчій перспективі, що наводяться в медіа:

  • Вступ України до НАТО ще більше спровокує Росію та сприятиме ескалації війни.
  • Вступ України до НАТО зіграє на руку російській дезінформаційній політиці.
  • Україна політично не готова до вступу до НАТО, про що свідчить корупція, непрозорість влади та відсутність незалежної судової системи

Найбільш поширена думка у публікаціях цієї категорії — те, що на даний момент потрібно обговорювати не повноцінний вступ України до НАТО, а сталу військову підтримку країни її союзниками з метою допомогти відвоювати власні території та зміцнити позиції на майбутніх переговорах з Росією.

Як ідеться в дослідженні, французькі топові ЗМІ здебільшого роблять фокус на зміні позиції офіційного Парижа напередодні саміту НАТО у Вільнюсі: від закликів Макрона «не принижувати Росію» до підтримки вступу України до Альянсу. Окремо зазначається, що членство України в НАТО вигідне Франції, бо означатиме посилення безпеки Європи та меншу залежність від збройних сил США.

У німецьких ЗМІ наголошується, що німецькі лідери ухиляються від озвучування чітких умов та термінів для вступу України до НАТО з огляду на небезпеку непередбачуваної реакції з боку Росії та неминуче втягнення країн-членів НАТО у війну.

У рамках дослідження проаналізували видання The Washington Post, The New York Times, New York Post, The Economist, Politico, Business Insider, Foreign Policy, Polygraph та CNN зі США, а також французькі Le Figaro і Le Monde та німецькі Merkur і Focus. Їхня сукупна аудиторія сягає 1,5 мільярда читачів у місяць.

Автори дослідження пояснюють, що брали до уваги публікації, в яких висловлені думки конкретних авторів: академіків, військових експертів, чинних і колишніх високопосадовців, редакторів видань. «Ми свідомо не включали до аналізу новинні публікації, які базуються на думках політичних лідерів, оскільки вони насамперед відображають зміни у політичній кон'юнктурі, не приділяючи належної уваги глибинним причинам тих чи інших позицій», — пояснила, керівниця аналітичного відділу Brand Ukraine Тамара Новосельська.

Нагадаємо, напередодні президент Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC News заявив, що не хоче їхати на саміт НАТО у Вільнюсі «задля розваги» й очікує, що Україна отримає запрошення до Альянсу й гарантії безпеки на період, поки вона не є членом НАТО.

Напередодні саміту понад 70 організацій, у тому числі і ГО «Детектор медіа», підписали  спільне звернення до держав-членів Альянсу взяти на себе зобов’язання про якнайшвидше запрошення України до членства в НАТО.

Саміт НАТО має відбутись у Вільнюсі 11–12 липня. Акредитацію на саміт отримала кореспондентка «Детектора медіа» Галина Петренко.  

За даними КМІС, станом на червень 2023 року, 89% українців підтримують вступ України в НАТО.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1170
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду