Лідери G7 офіційно оголосили про ухвалення спільної декларації з гарантіями безпеки для України

Лідери G7 офіційно оголосили про ухвалення спільної декларації з гарантіями безпеки для України

12 Липня 2023
2985
12 Липня 2023
17:03

Лідери G7 офіційно оголосили про ухвалення спільної декларації з гарантіями безпеки для України

2985
Президент Володимир Зеленський завив, що ця декларація — значна перемога для України та українців.
Лідери G7 офіційно оголосили про ухвалення спільної декларації з гарантіями безпеки для України
Лідери G7 офіційно оголосили про ухвалення спільної декларації з гарантіями безпеки для України

Лідери країн Групи семи (Японії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції та Італії) в середу, 12 липня, оголосили про те, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Таке оголошення зроблено в межах саміту НАТО у Вільнюсі.

Як передає кореспондент УНІАН, Президент США Джо Байден зазначив, що ця декларація підтверджує довготривалу підтримку України. Країни G7 також сприятимуть реформам в Україні, які потрібні для членства в НАТО.

Президент Володимир Зеленський завив, що ця декларація — значна перемога для України та українців. 

Президент США  Джо Байден, своєю чергою, подякував українському президенту за те, що Україна захищає світ. «Сьогодні ми запускаємо декларацію G7, яка гарантує безпеку Україні в подальшому майбутньому», — заявив  Президент США. За його словами, усі союзники погодились, що майбутнє України з НАТО і це нікого не має дивувати.

Також американський лідер підтвердив, що всі союзники вирішили «усунути вимоги виконання плану дій щодо членства для України і створити шлях до членства в НАТО, коли Україна продовжуватиме досягати прогресу у втіленні необхідних реформ».

Байден додав, що, не чекаючи завершення цього процесу, лідери G7 беруть довгострокові зобов'язання для безпеки України. Зокрема, спільно з Зеленським були обговорені гарантії, які можна надати вже зараз. 

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішида під час брифінгу повідомив, що до декларації згодом зможе долучитися будь-яка країна. Крім того, зауважив він, лідери погодились, що «односторонні спроби змінити статус-кво силою або через примус неприйнятні будь-де у світі». Також вони вирішили «захищати вільний і відкритий міжнародний порядок, заснований на верховенстві права».

Текст декларації про підтримку України опубліковано на сайті британського уряду. Документ має назву «Спільна декларація про підтримку України» і передбачає:

  • допомогу Україні в захисті себе і попередженні нової агресії, яка включає постачання зброї, підтримку в розвитку ОПК, навчання, співпрацю у сферах розвідки і кібербезпеки, технічну і фінансову підтримку тощо;

  • заходи на випадок нової агресії, що передбачають негайні консультації для того, щоб якнайшвидше забезпечити Україну всім необхідним;

  • допомогу в притягненні країни-агресора Росії до відповідальності — посилення санкційного тиску, заморожування активів, механізми репарацій і суд над винними у злочинах проти України та українців;

  • подальшу підтримку демократичного розвитку України.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак написав у телеграмі, що сама декларація є загальним рамковим документом, а наступним кроком має стати система двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.

Важливий пункт гарантій — подальша підтримка демократичного розвитку України.

«Декларація — перший документ, який символізує наявність "парасольки" у вигляді гарантій безпеки», — зауважив Єрмак. За його словами, важливо, щоб до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми перемогли у війні у підписали гарантії безпеки для нашої держави. Вони діятимуть до моменту вступу в НАТО.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», Президент України Володимир Зеленський назвав результати саміту НАТО у Вільнюсі «гарними», «але якби було запрошення до НАТО — вони були б ідеальні». Про це він заявив на другий день саміту, 12 липня, під час спільної пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Фото: Андрій Єрмак / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2985
Читайте також
11.07.2023 19:50
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
2 646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду