detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
10.07.2023 13:22
КМІС: 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО
КМІС: 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО
Вступ України до НАТО підтримала абсолютна більшість опитаних у всіх регіонах. Більшість українців вважає неприйнятним відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру чи «безпекових гарантій» від окремих країн.

Абсолютна більшість українців підтримує вступ України в НАТО. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 26 травня − 5 червня.

За даними опитування, бачити Україну в складі НАТО хочуть 89% опитуваних. «Причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримує такий крок: від 79% на сході до 93% на заході. Тобто наразі суспільство нарешті консолідувалося з цього питання та демонструє єдиний погляд», — пишуть соціологи. 

При цьому лише 18% опитаних вважають прийнятним відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру. Для 76% опитаних така ціна є неприйнятною.

Соціологи відзначають, що у цьому питанні між регіонами країни теж панує консенсус: від 67% на сході до 81% на заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру. 

Крім того, 58% опитаних вважають неприйнятним відмовлятися від членства в НАТО заради «безпекових гарантій» від окремих держав, як США, Британія тощо. Лише 29% вважають такий крок прийнятним.

КМІС зауважив, що ці показники суттєво змінилися за останній рік — торік у травні  виключно на вступі до НАТО наполягали 39%, а 42% вважали прийнятним отримати замість цього «безпекові гарантії».

Дослідження тривало з 26 травня до 5 червня. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 1 029 українців у віці від 18 років, які проживають на підконтрольних уряду України територіях. Похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%. Ще одне опитування КМІС провів протягом 10–21 травня. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 2 509 осіб. Похибка за звичайних обставин не перевищує 2,4%.

Відзначимо, напередодні президент Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC News заявив, що не хоче їхати на саміт НАТО у Вільнюсі «задля розваги» й очікує, що Україна отримає запрошення до Альянсу й гарантії безпеки на період, поки вона не є членом НАТО.

Напередодні саміту понад 70 організацій, у тому числі і ГО «Детектор медіа», підписали  спільне звернення до держав-членів Альянсу взяти на себе зобов’язання про якнайшвидше запрошення України до членства в НАТО.

Саміт НАТО має відбутись у Вільнюсі 11–12 липня. Акредитацію на саміт отримала кореспондентка «Детектора медіа» Галина Петренко.  

Фото: poltexpert.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY