Колишню очільницю львівського осередку забороненої «ОПЗЖ» судитимуть за держзраду

Колишню очільницю львівського осередку забороненої «ОПЗЖ» судитимуть за держзраду

7 Березня 2023
2058
7 Березня 2023
15:55

Колишню очільницю львівського осередку забороненої «ОПЗЖ» судитимуть за держзраду

2058
Улітку 2022 року СБУ повідомила Інні Іваночко про підозру у державній зраді.
Колишню очільницю львівського осередку забороненої «ОПЗЖ» судитимуть за держзраду
Колишню очільницю львівського осередку забороненої «ОПЗЖ» судитимуть за держзраду

Прокурори Львівської обласної прокуратури завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишньої очільниці обласної організації забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Про це йдеться у повідомленні на сайті Офісу генерального прокурора.

Офіс генпрокурора не називає ім’я обвинуваченої, проте обставини вказують на Інну Іваночко. Нагадаємо, у серпні 2022-го СБУ повідомила їй про підозру у державній зраді.

Розслідування встановило, що з 2015 року жінка керувала низкою місцевих проросійських організацій, зокрема забороненої партії «ОПЗЖ» та громадської організації «Український вибір — право народу», яку заснував Віктор Медведчук у 2012 році.

Правоохоронці з’ясували, що обвинувачена діяла за вказівками російських спецслужб. Зокрема, вона організовувала та особисто брала участь у проплачених масових заходах, де поширювалися неправдиві дані для дестабілізації суспільно-політичних настроїв на Львівщині та зміни чинної влади в країні.

Жінка також організовувала науково-практичні конференції, семінари та вуличні акції з вимогами надання особливого економічного, культурного статусу Галичині та її від’єднання в окрему автономію.

Окрім цього, з 2018 року жінка систематично брала участь у програмах на російських та проросійських медійних ресурсах, виступаючи у ролі «політичної експертки» та фахівчині у галузі суспільно-політичних процесів в Україні.

У своїх інтерв’ю вона поширювала пропагандистську, упереджену та суто негативну інформацію про Україну, стверджувала, що в країні процвітають русофобія, фашизм, нацизм та радикальний націоналізм. Заявляла, що на українських територіях нібито розташовані бази НАТО.

Наразі обвинувачена перебуває під вартою.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

РНБО після початку повномасштабної агресії Росії 'призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

Фото: скриншот / YouTube; Офіс генерального прокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2058
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду