СБУ виявила в єпархіях УПЦ МП агітаційні листівки «ОПЗЖ» і російські прапори (ФОТО)

СБУ виявила в єпархіях УПЦ МП агітаційні листівки «ОПЗЖ» і російські прапори (ФОТО)

6 Січня 2023
1547

СБУ виявила в єпархіях УПЦ МП агітаційні листівки «ОПЗЖ» і російські прапори (ФОТО)

1547
Секретарю Кіровоградської єпархії повідомили про підозру.
СБУ виявила в єпархіях УПЦ МП агітаційні листівки «ОПЗЖ» і російські прапори (ФОТО)
СБУ виявила в єпархіях УПЦ МП агітаційні листівки «ОПЗЖ» і російські прапори (ФОТО)

Служба безпеки України перевірила храми УПЦ МП в Херсонській, Кіровоградській, Дніпропетровській і Рівненській областях. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

На території церкви Святого праведного Іоанна Кронштадського на Херсонщині виявлено колишні склади з майном окупаційних угруповань РФ.

«Загарбники облаштували їх за сприяння настоятеля церкви протоієрея Анатолія Корнєва. Він налагодив контакт з керівництвом окупаційної адміністрації і був на прямому зв’язку з представниками ФСБ. Під час звільнення Херсону зрадник утік разом зі своїми російськими «кураторами» на лівий берег Дніпра», — розповіли в СБУ. 

Секретарю Кіровоградської єпархії повідомили про підозру за статтею про порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності та релігійних переконань.

У приміщеннях Свято-Троїцького Межирицького монастиря на Рівненщині слідчі знайшли пропагандистські матеріали громадського об’єднання, яке очолює Віктор Медведчук.

У Дніпропетровській області співробітники СБУ завадили вивезти прокремлівську літературу з місцевої єпархії. При виїзді з території церкви правоохоронці зупинили автомобіль, у якому знайшли брошури забороненої проросійської партії «ОПЗЖ» та інші антиукраїнські матеріали.

Усі виявлені докази направили на експертизу.

Нагадаємо, 11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначають, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

27 грудня Конституційний суд визнав конституційним закон, який зобов'язує УПЦ МП вказати у назві, що вона «російська». Закон №5309 ухвалили у грудні 2018 року. Він передбачає, що релігійна організація, чий центр управління розташований в країні, визнаній агресором, зобов'язана вказувати це у своїй назві. Відповідні зміни також потрібно внести до статуту організації. При цьому дозволяється після повної назви церкви із зазначенням центру управління додавати «в Україні».

УПЦ МП відмовляється змінювати назву після рішення КСУ.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1547
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду