Звернення про позбавлення представників «ОПЗЖ» депутатських мандатів зібрало 150 підписів

Звернення про позбавлення представників «ОПЗЖ» депутатських мандатів зібрало 150 підписів

16 Січня 2023
1465
16 Січня 2023
16:37

Звернення про позбавлення представників «ОПЗЖ» депутатських мандатів зібрало 150 підписів

1465
У зверненні пропонують включити до порядку денного Ради низку законопроєктів, які дозволять забрати депутатські мандати у представників забороненої партії.
Звернення про позбавлення представників «ОПЗЖ» депутатських мандатів зібрало 150 підписів
Звернення про позбавлення представників «ОПЗЖ» депутатських мандатів зібрало 150 підписів

У Верховній Раді зібрали 150 підписів під зверненням до спікера щодо позбавлення депутатських мандатів представників забороненої партії «ОПЗЖ».

Про це повідомили народний депутат Олег Дунда, який ініціював збір підписів, а також нардеп Олексій Гончаренко.

У зверненні до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, під яким зібрали потрібну кількість підписів, йдеться про включення до порядку денного найближчого пленарного засідання парламенту низки відповідних законопроєктів, які дозволять позбавити мандатів представників забороненої партії.

«Збір підписів завершується, далі слово за спікером Русланом Стефанчуком. Ми не можемо і далі ігнорувати представників ОПЗЖ в парламенті і в радах усіх рівнів», – написав Дунда.

Відзначимо, станом на 2 січня майже сімдесят народних депутатів відмовились ставити свої підписи під зверненням, зокрема лідери фракції «Слуга народу» на чолі з Давидом Арахамією, майже уся фракція «Батьківщина», а також очільники комітету інформполітики Микита Потураєв і Євгенія Кравчук та депутат Володимир В'ятрович.

Згодом у партіях «Батьківщина» та «Слуга народу» пояснили, що хочуть вигнати нардепів «ОПЗЖ» з Верховної Ради у конституційний спосіб, аби ті не змогли юридично оскаржити рішення в майбутньому. 

Раніше «Рух Чесно» заявляв про потребу позбавити депутатських мандатів експредставників заборонених проросійських партій, зокрема «ОПЗЖ». За даними «Руху Чесно», більшість громадян України виступає за дострокове позбавлення повноважень політиків від проросійських партій.

13 січня Верховна Рада України позбавила депутатських мандатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна. Усі вони підозрюються у державній зраді. Офіційною підставою позбавлення мандатів є втрата ними громадянства України

Крім того, Рада позбавила мандата Андрія Аксьонова, який сам написав заяву про складання мандата депутата ВРУ.

Раніше через втрату громадянства Верховна Рада вже позбавила мандату нардепа Вадима Рабіновича, а за власною заявою  ще 15 березня — підозрюваного у держзраді Іллю Киву, який зараз переховується в Росії.

2 грудня президент Володимир Зеленський передав на розгляд голові Верховної Ради петицію про позбавлення мандата всіх депутатів колишньої «ОПЗЖ» у Верховній Раді, яку подав народний депутат Олексій Гончаренко. Президент у відповідь на петицію нагадав, що за законодавством рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України ухвалюється за поданням профільного комітету більшістю від конституційного складу ВР.

Ілюстрація: «Рух Чесно»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1465
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду