Чинний народний депутат від забороненої ОПЗЖ отримав підозру в держзраді

Чинний народний депутат від забороненої ОПЗЖ отримав підозру в держзраді

24 Липня 2023
1798
24 Липня 2023
13:00

Чинний народний депутат від забороненої ОПЗЖ отримав підозру в держзраді

1798
Правоохоронці встановили, що він співпрацював з окупантами в захопленому Бердянську.
Чинний народний депутат від забороненої ОПЗЖ отримав підозру в держзраді
Чинний народний депутат від забороненої ОПЗЖ отримав підозру в держзраді

Служба безпеки України й Державне бюро розслідувань викрили на співпраці з РФ чинного народного депутата України. Йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Про це йдеться на сайті СБУ

Як встановили слідчі, депутат кількох скликань від забороненої в Україні політичної партії «Опозиційна платформа — за життя» перейшов на бік ворога на початку війни. У перший же день повномасштабного вторгнення РФ він поїхав з Києва до окупованого Бердянська.

Задля збереження власних статків та підприємств, що розташовані в захопленому місті, підозрюваний почав співпрацювати із загарбниками.

За оперативними даними, афілійовані з ним підприємства досі надають у користування військовим РФ приміщення, забезпечують їх харчуванням та паливно-мастильними матеріалами.

Крім того, місцеві ЗМІ, що перебувають в орбіті впливу народного депутата, транслюють проросійські наративи та пропаганду, вводячи в оману населення Бердянська, зазначають у ДБР.

Протягом тривалого часу сам депутат залишався на окупованій території. Там він контактував з представниками держави-агресора, збройних формувань та окупаційною адміністрацією міста, мав від них підтримку та навіть охорону. У цей час народний депутат відвідував тимчасово окупований Крим та Росію.

Згодом, через комерційні суперечки з окупантами, депутат вирішив повернутися до неокупованої частини України.

За даними «Української правди», йдеться про представника ОПЗЖ Олександра Пономарьова. Крім повідомлення про підозру у державній зраді, він отримав клопотання про застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті, за якою депутату висунуто підозру, передбачає покарання у виді позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна.

Повідомляється, що наразі тривають одночасні обшуки в народного обранця, в його офісах та в осіб, через яких здійснювалась діяльність на окупованій території.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо колишнього народного депутата України від забороненої партії «ОПЗЖ» Олега Волошина. Його звинувачують у державній зраді, побитті ветерана АТО, а також пропагандистській діяльності на користь Росії.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні. ОПЗЖ в Україні заборонили 20 червня. Крім цієї політсили, в Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також Соціалістичної партії України і Прогресивної соцпартії України Наталії Вітренко.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з рухом «Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1798
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду