«Рух Чесно» підрахував, скільки експредставників «ОПЗЖ» досі на керівних посадах у парламенті

«Рух Чесно» підрахував, скільки експредставників «ОПЗЖ» досі на керівних посадах у парламенті

21 Жовтня 2022
3922
21 Жовтня 2022
10:36

«Рух Чесно» підрахував, скільки експредставників «ОПЗЖ» досі на керівних посадах у парламенті

3922
«Рух Чесно»: Керівні посади в комітетах мають 50% теперішнього складу групи «Платформа за життя та мир».
«Рух Чесно» підрахував, скільки експредставників «ОПЗЖ» досі на керівних посадах у парламенті
«Рух Чесно» підрахував, скільки експредставників «ОПЗЖ» досі на керівних посадах у парламенті

«Рух Чесно» підрахував, скільки експредставників «ОПЗЖ» досі на керівних посадах у Верховній Раді.

За даними парламентського аналітика «Руху Чесно» Олександра Саліженка, керівні посади в комітетах Верховної Ради мають 50% теперішнього складу групи «Платформа за життя та мир».

«У попередньому скликанні Верховної Ради, яке було обране після Революції Гідності, колишні регіонали не очолювали парламентські комітети. А під час повномасштабної агресії Росії проти України залишати представника найбільшої проросійської партії очолювати парламентський напрямок захисту свободи слова – це верх цинізму», – говориться у матеріалі.

Зокрема, нардеп Нестор Шуфрич досі є головою Комітету свободи слова Верховної Ради. Також керівні посади у різних комітетах обіймають нардепи Василь Німченко, Григорій Мамка, Олег Волошин, Михайло Макаренко, Григорій Суркіс, Наталія Королевська, Юлія Льовочкіна, Михайло Папієв, Юлій Іоффе, Олександр Фельдман та інші. Загалом, за даними «Руху Чесно», це 19 нардепів.

Інфографіка: «Рух Чесно»  

Саліженко нагадав, що нещодавнє дослідження «Руху Чесно» демонструє, що нардепи від забороненої «ОПЗЖ» наразі у парламенті демонструють, за словами очільниці партії «Слуга народу» Олени Шуляк, «конструктивну співпрацю» і регулярно голосують за пропозиції влади, «відтак їх важко назвати представниками опозиції».

«Платформа за життя та мир» – депутатська група, куди входять народні депутати з колишньої фракції «ОПЗЖ» та понад 26% групи «Відновлення України».

«ОПЗЖ» в Україні заборонили 20 червня. При цьому у СБУ повідомили про причетність провідних функціонерів «ОПЗЖ» до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі; поширення антиукраїнської пропаганди щодо зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України; пропаганду війни та насильства з боку представників «ОПЗЖ».

Парламентська фракція «ОПЗЖ» налічувала 44 нардепи. Після 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, зі складу цієї фракції почали виходити окремі депутати. Повідомлялось, що заяви на вихід з фракції «ОПЗЖ» написали Вадим Столар, Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова, Олександр Фельдман.

Пізніше 25 нардепів створили свою депутатську групу «Платформа за життя та мир». 14 квітня фракція «ОПЗЖ» припинила роботу у парламенті.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

Окрім «ОПЗЖ», в Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також «Соціалістичної партії України» і «Прогресивної соцпартії України» Наталії Вітренко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3922
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду