Зеленський передав на розгляд Стефанчуку вже другу петицію про позбавлення мандата депутатів «ОПЗЖ»

Зеленський передав на розгляд Стефанчуку вже другу петицію про позбавлення мандата депутатів «ОПЗЖ»

3 Лютого 2023
2555
3 Лютого 2023
09:12

Зеленський передав на розгляд Стефанчуку вже другу петицію про позбавлення мандата депутатів «ОПЗЖ»

2555
Петиція набрала 37 тисяч підписів. Президент у відповіді нагадав про законні підстави позбавлення мандату.
Зеленський передав на розгляд Стефанчуку вже другу петицію про позбавлення мандата депутатів «ОПЗЖ»
Зеленський передав на розгляд Стефанчуку вже другу петицію про позбавлення мандата депутатів «ОПЗЖ»

Президент України Володимир Зеленський доручив голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку опрацювати вже другу петицію щодо позбавлення мандатів всіх депутатів від забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя» у радах усіх рівнів. Про це йдеться у відповіді на петицію на сайті президента.

Петиція була зареєстрована 9 січня, її підтримали понад 37 тисяч громадян. Автор петиції просить президента звернутися до Верховної Ради з пропозицією розглянути законопроєкти про позбавлення мандатів депутатів від «ОПЗЖ» у Верховній Раді та радах всіх рівнів.

«Представники ОПЗЖ є адептами «русского мира», які перефарбувалися і реінкарнувалися з колишньої Партії регіонів. З 2014 року і до початку повномасштабного вторгнення росії вони активно пропагували і просували інтереси кремля, займались колабораційною діяльністю та відкрито готувались зустрічати з квітами окупантів, щоб стати на чолі маріонеткового проросійського уряду, якби ворогам вдалося «взяти Київ за три дні».

Зараз парламентарі та інші депутати від ОПЗЖ або втекли за кордон, або чекають повторного наступу російських військ на Київ, щоб на багнетах окупантів стати владою.

Майже рік точиться велика війна — і зрадникам не місце у владі. Зрадників не повинно бути ні в українському парламенті, ні у місцевих радах. Це питання української державності та нашої безпеки», йдеться у петиції.

У своїй відповіді Зеленський повідомив, що звернувся до голови Верховної Ради з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду автора звернення.

У відповіді президент також нагадав, що підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата України перераховані у частині 2 статті 81 Конституції, а порядок припинення повноважень встановлений статтею 5 закону «Про статус народного депутата України» та частиною 2 статті 222 регламенту ВРУ.

Зокрема, у Конституції передбачено, що повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:

  • складення повноважень за його особистою заявою;
  • набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
  • визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;
  • припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання
    за межі України;
  • порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами
    діяльності, якщо ці обставини ним не усунуто протягом двадцяти днів;
  • невходження народного депутата України, обраного від політичної сили, до складу депутатської фракції цієї політичної сили або його виходу із складу такої фракції;
  • його смерті.

Водночас, за законом, постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата приймають за поданням профільного комітету більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Нагадаємо, 2 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський вже передавав на розгляд голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку аналогічну петицію про позбавлення мандата всіх депутатів колишньої «ОПЗЖ» у Верховній Раді. Тоді відповідну петицію подав народний депутат Олексій Гончаренко. У відповіді на петицію тоді президент подав аналогічне обґрунтування.

Вже після відповіді президента на петицію, 13 січня  Верховна Рада України позбавила депутатських мандатів депутатів від колишньої «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна. Усі вони підозрюються у державній зраді. Офіційною підставою позбавлення мандатів є втрата ними громадянства України

Тоді ж Рада позбавила мандата Андрія Аксьонова, який сам написав заяву про складання мандата депутата ВРУ. 

16 січня у Верховній Раді зібрали 150 підписів під зверненням до спікера щодо позбавлення депутатських мандатів представників забороненої партії «ОПЗЖ».

Раніше майже сімдесят народних депутатів відмовились ставити свої підписи під зверненням, зокрема лідери фракції «Слуга народу» на чолі з Давидом Арахамією, майже уся фракція «Батьківщина». Згодом у партіях «Батьківщина» та «Слуга народу» пояснили, що хочуть вигнати нардепів «ОПЗЖ» з Верховної Ради у конституційний спосіб, аби ті не змогли юридично оскаржити рішення в майбутньому. 

Нагадаємо, партію «ОПЗЖ» в Україні заборонили 20 червня. При цьому у СБУ повідомили про причетність провідних функціонерів «ОПЗЖ» до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі; поширення антиукраїнської пропаганди щодо зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України; пропаганду війни та насильства.

Парламентська фракція «ОПЗЖ» налічувала 44 нардепи. Після 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, зі складу цієї фракції почали виходити окремі депутати. Повідомлялось, що заяви на вихід з фракції «ОПЗЖ» написали Вадим Столар, Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова, Олександр Фельдман.

Пізніше 25 нардепів створили свою депутатську групу «Платформа за життя та мир». 14 квітня фракція «ОПЗЖ» припинила роботу у парламенті.

Раніше через втрату громадянства Верховна Рада вже позбавила мандату нардепа Вадима Рабіновича, а за власною заявою ще 15 березня — підозрюваного у держзраді Іллю Киву, який зараз переховується в Росії.

Крім того, вирішила добровільно скласти повноваження народна депутатка від забороненої «ОПЗЖ» Юлія Льовочкіна, сестра співвласника «Inter Media Group» Сергія Льовочкіна. 30 січня заяви на складання мандатів написали експредставники «ОПЗЖ» Наталія Королевська та її чоловік Юрій Солод, а також народний депутат Олег Волошин.

Відзначимо, попри заборону діяльності партії, за підрахунками руху «Чесно», станом на жовтень 2022 року близько половини складу депутатської групи «Платформа за життя та мир» все ще займали керівні посади у комітетах Верховної Ради. Зокрема, член групи Нестор Шуфрич досі є головою парламентського комітету свободи слова. 14 листопада рух «Чесно» закликав зняти Шуфрича з посади голови комітету.

Нагадаємо, 20 березня 2022 року РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією. 14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

Окрім «ОПЗЖ», в Україні також заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також «Соціалістичної партії України» і «Прогресивної соцпартії України» Наталії Вітренко.

Фото: пресслужба Офісу президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2555
Читайте також
22.02.2023 09:13
Роман Мельник
«Детектор медіа»
3 249
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду