Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій

Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій

14 Травня 2022
1416
14 Травня 2022
23:17

Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій

1416
Метою закону є захист незалежності і суверенітету України від політичних сил, діяльність яких має характер колабораціонізму.
Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій
Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій

У суботу, 14 травня, президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні. Про це повідомляється у картці законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Відповідний законопроєкт №7172-1 був ухвалений Радою 3 травня, за проголосували 330 нардепів.

Метою закону є захист незалежності і суверенітету України від політичних сил, діяльність яких має характер колабораціонізму і спрямована на повалення  державного ладу, знищення і підміну національної ідентичності її громадян. 

Закон дозволить швидко реагувати на діяльність антиукраїнських, колабораціоністських політичних партій в Україні і забороняти їх.

Закон накладає обмеження на політичні сили, які виправдовують збройну агресію проти України, зокрема через представлення її як внутрішній, громадянський конфлікт, а також тих, які заперечують окупацію українських територій.

Під обмеження потрапляють політичні сили, які виправдовують або глорифікують осіб, причетних до агресії проти України, представників збройних формувань Росії та груп російських найманців, а також представників окупаційної адміністрації, які узурпували владу.

«У тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі люди" тощо"», – говориться в законі.

У березні 2022 року президент Зеленський підписав закони про кримінальну відповідальність колаборантів.

Водночас, РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над Реєстром ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

Детальніше про покарання колаборантів читайте у матеріалі «Детектора медіа» «Закон про колабораціонізм: чи покарають фігурантів Дошки ганьби?».

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1416
Читайте також
18.04.2022 15:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
7 592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду