СБУ викрила депутата від ОПЗЖ та колаборантів, які здавали Росії учасників спротиву у Лимані та на Херсонщині

СБУ викрила депутата від ОПЗЖ та колаборантів, які здавали Росії учасників спротиву у Лимані та на Херсонщині

12 Жовтня 2022
1661
12 Жовтня 2022
18:14

СБУ викрила депутата від ОПЗЖ та колаборантів, які здавали Росії учасників спротиву у Лимані та на Херсонщині

1661
Під час розслідування співробітники Служби безпеки зібрали докази вини зловмисників у злочинах проти державної безпеки України. Кожного з кремлівських «гауляйтерів» буде покарано.
СБУ викрила депутата від ОПЗЖ та колаборантів, які здавали Росії учасників спротиву у Лимані та на Херсонщині
СБУ викрила депутата від ОПЗЖ та колаборантів, які здавали Росії учасників спротиву у Лимані та на Херсонщині

Служба безпеки України затримала двох колаборантів під час стабілізаційних заходів на деокупованих територіях півдня та сходу України. Вони входили до складу місцевих окупаційних адміністрацій і допомагали агресорам чинити репресії проти українців. Про підозру також повідомили колишньому секретарю Олешківської міськради від ліквідованої партії ОПЗЖ, якого ворог призначив «віцемером» захопленого міста. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Служба безпеки задокументувала колабораційну діяльність так званого «першого заступника воєнно-громадянської адміністрації» тимчасово окупованого міста Олешки на Херсонщині. До цього він був депутатом місцевої ради від ліквідованої партії ОПЗЖ. Зрадник приєднався до росіян після захоплення частини регіону, йдеться в повідомленні СБУ. Він допомагає їм у матеріально-технічному забезпеченні, зокрема постачав оргтехніку до окупаційної адміністрації. Також він підписує незаконні доручення щодо виконання московських вказівок у захопленому місті. Наразі співробітники СБУ встановили місцезнаходження колаборанта і зафіксували маршрути його переміщення. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти України.

У деокупованому Лимані контррозвідка Служби безпеки затримала місцеву жительку, яка добровільно погодилась співпрацювати з агресорами. Встановлено, що після початку повномасштабного вторгнення вона закликала людей підтримати загарбників. За це окупанти запропонували їй очолити так зване «управление труда и соцзащиты населения» в тимчасово захопленому місті. Перед призначенням на «посаду» її направили до окупованого Єнакієвого для проходження «ідеологічних курсів» щодо правил поширення кремлівського режиму. Після цього колаборантка намагалась сформувати «штат» псевдоустанови і проводила особисті співбесіди з потенційними «кандидатами». Також вона допомагала агресорам збирати установчі дані на учасників АТО, які проживали на території міста. Наразі затриманій повідомлено про підозру за частиною 5 статті 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ще одного колаборанта затримано у деокупованому Нововоскресенському на Херсонщині. Це керівник місцевої окупаційної адміністрації. Він агітував за підтримку загарбників, намагався змусити селищних освітян співпрацювати з ними, а також здавав окупантам українських активістів, зокрема учасників руху спротиву. Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за частиною 1 статті 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. Заходи з викриття зловмисників проводили співробітники СБУ Херсонської, Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва обласних прокуратур.

Нагадаємо, на початку жовтня співробітники Служби безпеки викрили посібників РФ на Херсонщині. Семеро із них отримали повідомлення про підозру у складі організованої злочинної групи, оскільки цілеспрямовано, та координуючись між собою, сприяли передачі РФ ресурсів «Укрпошти». Серед них і ексрегіонал Володимир Сальдо, який добровільно очолив окупаційний режим. 

Фото: сайт «Мілітарний»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1661
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду