detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
07.03.2023 15:55
Колишню очільницю львівського осередку забороненої «ОПЗЖ» судитимуть за держзраду
Колишню очільницю львівського осередку забороненої «ОПЗЖ» судитимуть за держзраду
Улітку 2022 року СБУ повідомила Інні Іваночко про підозру у державній зраді.

Прокурори Львівської обласної прокуратури завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишньої очільниці обласної організації забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Про це йдеться у повідомленні на сайті Офісу генерального прокурора.

Офіс генпрокурора не називає ім’я обвинуваченої, проте обставини вказують на Інну Іваночко. Нагадаємо, у серпні 2022-го СБУ повідомила їй про підозру у державній зраді.

Розслідування встановило, що з 2015 року жінка керувала низкою місцевих проросійських організацій, зокрема забороненої партії «ОПЗЖ» та громадської організації «Український вибір — право народу», яку заснував Віктор Медведчук у 2012 році.

Правоохоронці з’ясували, що обвинувачена діяла за вказівками російських спецслужб. Зокрема, вона організовувала та особисто брала участь у проплачених масових заходах, де поширювалися неправдиві дані для дестабілізації суспільно-політичних настроїв на Львівщині та зміни чинної влади в країні.

Жінка також організовувала науково-практичні конференції, семінари та вуличні акції з вимогами надання особливого економічного, культурного статусу Галичині та її від’єднання в окрему автономію.

Окрім цього, з 2018 року жінка систематично брала участь у програмах на російських та проросійських медійних ресурсах, виступаючи у ролі «політичної експертки» та фахівчині у галузі суспільно-політичних процесів в Україні.

У своїх інтерв’ю вона поширювала пропагандистську, упереджену та суто негативну інформацію про Україну, стверджувала, що в країні процвітають русофобія, фашизм, нацизм та радикальний націоналізм. Заявляла, що на українських територіях нібито розташовані бази НАТО.

Наразі обвинувачена перебуває під вартою.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

РНБО після початку повномасштабної агресії Росії 'призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

Фото: скриншот / YouTube; Офіс генерального прокурора

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY