СБУ повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам

СБУ повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам

20 Лютого 2023
1744
20 Лютого 2023
19:16

СБУ повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам

1744
Ворожі пропагандисти готували фейки для токшоу Соловйова та дискредитували Збройні сили України.
СБУ повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам
СБУ повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам

Служба безпеки України зібрала доказову базу на трьох прокремлівських блогерів, які поширювали фейки про внутрішньополітичну ситуацію в Україні та дискредитували Сили оборони. Про це повідомила пресслужба СБУ.

«Для розповсюдження деструктивного контенту використовували власні інтернет-ресурси, які тісно пов’язані з російськими спецслужбами та підконтрольними їм ботофермами», — зазначили у відомстві.

Так, у Києві повідомили про підозру блогеру, який поширював дезінформацію щодо матеріально-технічного забезпечення підрозділів ЗСУ. Для цього зловмисник використовував підконтрольне йому видання UPN, зокрема однойменний ютуб-канал.

Як встановили в СБУ, його сюжети регулярно використовували російські спецслужби та кремлівські пропагандисти для проведення ворожих інформаційних диверсій. Окрім цього, він причетний до спроби організації замовних акцій «протесту» у Києві, аби розхитати внутрішню ситуацію в столиці.

На підставі зібраних доказів блогера підозрюють за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю) та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Також Служба безпеки повідомляє про автора кількох ютуб-каналів із загальною аудиторією 1,5 мільйона підписників з тимчасово окупованого Криму. У своїх роликах він публічно виправдовує збройну агресію Росії і захоплення українського півострова.

«Саме він є одним з частих гостей прямих телеефірів кремлівських пропагандистів, у тому числі на токшоу Соловйова», — також зауважили в СБУ.

Поплічнику ворога повідомлено про підозру за ст. 111-1 та 436-2 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України).

Ще одним колаборантом виявився колишній мешканець Одеси, який наразі переховується у тимчасово окупованому Донецьку за підривну діяльність проти України. За даними СБУ, в червні 2021 року зловмисник створив телеграм-канал «Призрак Новороссии», у якому закликав до збору грошей на підтримку російських окупаційних угруповань.

«Наразі тривають комплексні заходи для притягнення всіх винних до відповідальності за злочини проти України», — написали у відомстві.

Нагадаємо, нещодавно кіберфахівці СБУ викрили у Києві проросійську пропагандистку, яка виправдовувала збройну агресію РФ проти нашої країни. 

За даними Служби безпеки, 43-річна мешканка Києва під виглядом патріотичних сторінок у соцмережах публікувала відео з ворожої мережі анонімних бот-акаунтів. Вона закликала українців припинити спротив та не брати участі у зборі коштів для потреб Сил оборони України. 

Ілюстрація: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1744
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду