Опитування: Більшість українців не допускають аміністії для журналістів-колаборантів

Опитування: Більшість українців не допускають аміністії для журналістів-колаборантів

15 Лютого 2023
1306
15 Лютого 2023
19:59

Опитування: Більшість українців не допускають аміністії для журналістів-колаборантів

1306
Понад дві третини опитаних натомість погоджуються «пробачити» вчителів, лікарів та соціальних працівників, які працювали на окупаційну владу.
Опитування: Більшість українців не допускають аміністії для журналістів-колаборантів
Опитування: Більшість українців не допускають аміністії для журналістів-колаборантів

Більше половини українців не допускають амністії для журналістів та працівників місцевих ЗМІ, які колаборували з російськими окупантами на загарбаних територіях. Про це свідчать дані дослідження соціологічної групи «Рейтинг». 

Соціологи здавали питання, чи варто застосовувати амністію для різних категорій мешканців окупованих територій, щодо яких були встановлені факти колаборації з ворогом. 

Для журналістів місцевих ЗМІ амністію допускають 38% опитаних, не допускають 57%. 

Понад дві третини опитаних (68%) вважають можливою амністію для вчителів, лікарів та соціальних працівників. Трохи більше половини також погоджуються «пробачити» керівників місцевих комунальних установ (58%) та керівників місцевих підприємств, банків, організацій (51%). 

Амністію для членів місцевих політичних партій та учасників незаконних збройних формувань допускають більше 20%, проти цього – понад 70%. 

Для чиновників місцевих органів влади та представників силових органів амністію вважають можливою менше 20%, близько 80% - неможливою.  

Самосуд у випадку воєнних злочинів проти України вважають виправданим майже 40%, не допускають самосуду 55% опитаних. 

Дослідження проведене 23-26 грудня 2022 року. Методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) соціологи опитали 2000 респондентів віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. 

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95  не більше 2,2%. 

Як повідомляв «ДМ», у вересні 2022 року окупаційна адміністрація Маріуполя запустила пропагандистський телеканал «Мариуполь 24», створювати який допомагали «фахівці» з окупованого Донецька.  

Редакторкою сайту та соцмереж телеканалу стала місцева журналістка Юлія Франжева, яка погодилася на співпрацю з окупантами.  

У жовтні СБУ оголосила підозру в колабораціонізмі Ірині Єфремовій, яка добровільно погодилась працювати кореспонденткою телеканалу «Мариуполь 24». 

Відзначимо, із першого дня великої війни «Детектор медіа» заносив медійників і публічних людей, які підтримали повномасштабне вторгнення Росії, на «Дошку ганьби». Свій реєстр зрадників і колаборантів є і в руху «Чесно», і серед них чимало медійників.

Як повідомив Офіс генпрокурора у відповідь на запит «Детектора медіа», станом на 11 листопада підозру за колаборацію з ворогом оголосили лише вісьмом працівникам медіа. 

Фото: Діана Панченко / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1306
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду