СБУ: Затримано шістьох російських агентів, які «наводили» ракети на лікарні півдня України

СБУ: Затримано шістьох російських агентів, які «наводили» ракети на лікарні півдня України

24 Лютого 2023
496
24 Лютого 2023
11:25

СБУ: Затримано шістьох російських агентів, які «наводили» ракети на лікарні півдня України

496
СБУ: У разі захоплення південних регіонів України загарбники «гарантували» своїм поплічникам «посади» в окупаційних адміністраціях РФ.
СБУ: Затримано шістьох російських агентів, які «наводили» ракети на лікарні півдня України
СБУ: Затримано шістьох російських агентів, які «наводили» ракети на лікарні півдня України

Служба безпеки України заявила про нейтралізацію агентурної мережі ФСБ на півдні України та затримання шістьох російських агентів.

За даними СБУ, зловмисники збирали розвіддані про місця дислокації підрозділів ЗСУ та правоохоронних органів у південних регіонах України, — зрадниками виявились шестеро місцевих жителів, яких після початку повномасштабного вторгнення завербував кадровий співробітник управління ФСБ РФ.

«Один із зловмисників маскував злочинну діяльність під виглядом волонтера.Під приводом доставки допомоги на фронт він прибував на позиції українських захисників, де збирав розвіддані на користь країни-агресора. Крім того, агенти об’їжджали прифронтову місцевість та передавали ворогу координати об’єктів критичної інфраструктури та соціальних установ, у тому числі місцевих лікарень», — повідомляє СБУ.

Отримані відомості окупанти використовували для підготовки і проведення прицільних ракетних ударів по українських об’єктах.

«Встановлено, що саме за "наводкою" російської агентури загарбники здійснили серію обстрілів медзакладів на півдні України. За кожне успішно виконане вороже завдання поплічники агресора отримували від своїх кураторів грошову винагороду. Сума залежала від важливості об’єкта та складності збору інформації про нього», — повідомляє СБУ.

СБУ затримала зловмисників під час спроб визначення точних геолокацій декількох українських лікарень та енергооб’єктів. Для комунікації вони використовували спеціально створений анонімний телеграм-канал.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили телефони із доказами злочинних дій та банківські картки, на які надходила «винагорода» від агресора.

Слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України).

Суд обрав міри запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою, зловмисникам загрожує покарання – 15 років або довічне позбавлення волі.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 з них вже скерували до суду. У січні 2023 року СБУ заявляло, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Нагадаємо, 21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
496
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду