СБУ заявила про викриття схеми продажу персональних даних українців

СБУ заявила про викриття схеми продажу персональних даних українців

28 Лютого 2023
868
28 Лютого 2023
14:00

СБУ заявила про викриття схеми продажу персональних даних українців

868
СБУ: Зловмисники зливали паспортні дані, номери телефонів і автомобілів, що належали мешканцям різних регіонів України.
СБУ заявила про викриття схеми продажу персональних даних українців
СБУ заявила про викриття схеми продажу персональних даних українців

Служба безпеки України заявила про викриття схеми продажу персональних даних українців, серед потенційних замовників інтернет-послуг були представники російських спецслужб.

Як повідомляє пресслужба СБУ, зловмисники створили спеціалізовану інтернет-платформу і телеграм-бот, в які зливали паспортні дані, номери телефонів і автомобілів, що належали мешканцям різних регіонів України.

«Для отримання доступу до електронних баз даних замовники купували "підписку" на відповідні інтернет-ресурси. Ділки пропонували придбати "абонемент" на місяць вартістю до 200 дол. Для пошуку клієнтів використовували спеціально створені Телеграм-канали, а оплату отримували на криптогаманці», — повідомляє СБУ.

За даними СБУ, серед потенційних замовників інтернет-послуг були представники російських спецслужб, які шукали конфіденційну інформацію про військовослужбовців Сил оборони.

СБУ затримала організатора схеми, ним виявився підприємець з Черкас, який придбав спеціалізоване серверне обладнання для збору та обробки персональних даних. Він залучив двох мешканців столиці, які допомагали йому зі створенням і адмініструванням онлайн-сервісів.

Під час обшуків за адресами проживання зловмисників виявлено комп’ютерне обладнання та інші речові докази.

Організатору схеми повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України (несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), захищеної відповідно до чинного законодавства). Вирішується питання щодо обрання фігуранту міри запобіжного заходу і повідомлення про підозру його спільникам.

24 травня Служба безпеки повідомила, що спецслужби Росії збирали дані про стратегічні об’єкти України через ігровий мобільний додаток.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 з них вже скерували до суду. У січні 2023 року СБУ заявляло, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
868
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду