СБУ повідомила про підозру Оксані Марченко через фінансування окупаційних військ

СБУ повідомила про підозру Оксані Марченко через фінансування окупаційних військ

7 Лютого 2023
2042
7 Лютого 2023
11:51

СБУ повідомила про підозру Оксані Марченко через фінансування окупаційних військ

2042
СБУ заявляє про ліквідацію «масштабної схеми підпільного фінансування російських окупаційних угруповань» громадянами України.
СБУ повідомила про підозру Оксані Марченко через фінансування окупаційних військ
СБУ повідомила про підозру Оксані Марченко через фінансування окупаційних військ

Служба безпеки України повідомила про підозру колишній телеведучій, дружині підозрюваного у держзраді екснардепа Віктора Медведчука Оксані Марченко. 

Зокрема, Служба безпеки заявляє про ліквідацію «масштабної схеми підпільного фінансування російських окупаційних угруповань» з боку громадян України. За даними відомства, Оксана Марченко є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС Росії в тимчасово окупованому Криму.

«Встановлено, що ці компанії платили рашистам нібито за "охорону нерухомості Медведчука" на території півострова. Крім цього, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати "податків і зборів". Загальна сума здійснених платежів на користь країни-агресора становить більше ніж 50 млн у гривневому еквіваленті», — повідомляє СБУ.

За даними СБУ, для реалізації схеми Оксана Марченко зареєструвала в Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів, а для його створення задіяла активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві.

Потім «кримська» фірма підписала відповідні «охоронні» угоди зі структурами Росгвардії та МВС Росії. За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення Росії компанія Марченко продовжила фінансувати російський бюджет.

Під час 11 обшуків на об’єктах нерухомості Марченко, офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топменеджерів співробітники СБУ виявили:

  • документи, комп’ютери, флешки та мобільні телефони із доказами оборудок;
  • печатки та банківські картки, які фігуранти використовували у незаконній діяльності.

Фото: пресслужба СБУ

Слідчі повідомили Оксані Марченко та очільниці афілійованої фірми у Криму про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Також вирішується питання щодо повідомлення про підозру керівникам трьох київських компаній, причетних до злочинної схеми. Зловмисникам загрожує покарання до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Фото: пресслужба СБУ

Марченко напередодні повномасштабного вторгнення Росії до України виїхала з України до Білорусі.

24 лютого Віктор Медведчук втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.  До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом.

21 вересня відбувся обмін полоненими з Росією, зокрема були звільнені 215 українських військових, серед них 108 бійців «Азову».   Україна задля повернення військових та цивільних віддала Медведчука Росії.

Наприкінці листопада Медведчука та Марченко помітили в тимчасово окупованому Криму. 

Скриншот відео: Оксана Марченко/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2042
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 571
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду