СБУ повідомила про підозру «блогеру» УПЦ МП, який розпалював міжконфесійну ворожнечу

СБУ повідомила про підозру «блогеру» УПЦ МП, який розпалював міжконфесійну ворожнечу

6 Березня 2023
1588
6 Березня 2023
19:31

СБУ повідомила про підозру «блогеру» УПЦ МП, який розпалював міжконфесійну ворожнечу

1588
Чоловік поширював російські пропагандистські наративи, зокрема називав Православну Церкву України «сектантською організацією» та наполягав на її незаконності.
СБУ повідомила про підозру «блогеру» УПЦ МП, який розпалював міжконфесійну ворожнечу
СБУ повідомила про підозру «блогеру» УПЦ МП, який розпалював міжконфесійну ворожнечу

На Закарпатті «церковному блогеру» УПЦ МП, який розпалював міжконфесійну ворожнечу, оголосили підозру. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними відомства, підозрюваний керував інформаційним ресурсом, на якому поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності та переконань.

«Для підготовки своїх "публікацій" він користувався наративами російських пропагандистів: називав Православну Церкву України "сектантською організацією" та наполягав на її неканонічності та незаконності. Вірян ПЦУ чоловік називав "сатаністами, розкольниками, гонителями православної віри, безбожниками та радикалами"», — зазначили в Службі безпеки.

Наразі «церковному блогеру» повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). 

Нагадаємо, у лютому Служба безпеки України повідомила про затримання у Києві ворожого пропагандиста Дмитра Скворцова, який публічно виправдовував російську збройну агресію проти України. Він намагався переховуватися від правосуддя на території Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря УПЦ МП, де і був затриманий.

Також у січні Кременецький районний суд Тернопільської області оштрафував ректора Почаївської духовної семінарії УПЦ МП на 8500 грн за розпалювання ворожнечі. Сам ректор також визнав свою провину в суді.

Служба безпеки України ще 9 грудня 2022 року оголосила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП за те, що той публікував дописи з російськими пропагандистськими наративами через анонімний профіль у фейсбуці.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що в листопаді 2022 року СБУ провела масштабні обшуки у церквах та монастирях УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявили багато антиукраїнських матеріалів, пропагандистської літератури, документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

Президент Володимир Зеленський доручив уряду внести до Верховної Ради законопроєкт про неможливість роботи в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії.  

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1588
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду