СБУ викрила мережу інтернет-агітаторів, які закликали до підтримки Росії

СБУ викрила мережу інтернет-агітаторів, які закликали до підтримки Росії

20 Січня 2023
1754
20 Січня 2023
20:45

СБУ викрила мережу інтернет-агітаторів, які закликали до підтримки Росії

1754
Дев’ятьом учасникам агітаційної «мережі» повідомили про підозру у вчиненні злочинів проти держбезпеки України.
СБУ викрила мережу інтернет-агітаторів, які закликали до підтримки Росії
СБУ викрила мережу інтернет-агітаторів, які закликали до підтримки Росії

Служба безпеки знешкодила міжрегіональну мережу проросійських інтернет-агітаторів у Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Миколаївській та Черкаській областях. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними СБУ, зловмисники створили десятки телеграм-каналів та профілів у соцмережах, в яких виправдовували російську збройну агресію і закликали захопити державну владу в Україні. Контент цих ресурсів поширювали російські пропагандисти. 

Під час обшуків правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами інформаційно-підривної діяльності.

Дев’ятьом учасникам агітаційної «мережі» повідомили про підозру в скоєнні злочинів проти державної безпеки України.

«Так, у Дніпропетровській області заблоковано діяльність чотирьох ворожих агітаторів, які через інтернет дискредитували підрозділи Сил оборони. При цьому у коментарях під власними "публікаціями" вони підтримували дії російських агресорів та виправдовували їхні воєнні злочини, зокрема ракетні удари по українських містах», — зазначили у відомстві.

Окрім цього, на Миколаївщині затримали очільника місцевої громадської організації на публічних закликах до насильницького захоплення влади в регіоні. Він був прибічником проросійського руху «народовластие» і своїми діями намагався розхитувати внутрішньо-політичну ситуацію на півдні України.

У Запорізькій області СБУ викрили ще двох зрадників. Один з них закликав своїх знайомих, які переїхали до Львова, не вірити українській владі та повертатись в Запоріжжя для підтримки російських окупантів. Інша жінка виправдовувала повномасштабне вторгнення і підтримувала «приєднання» регіону до складу Росії.

Також на Черкащині викрили пропагандистку, яка  поширювала дописи з ворожою символікою на підтримку росіян в соцмережі «Одноклассники».

У Львові спецслужба затримала місцевого жителя, який в інтернеті популяризував окупаційний режим у тимчасово захоплених районах на сході та півдні України.

Наразі тривають слідчі дії за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади); ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ст. 436 (пропаганда війни); ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України затримала мешканця Хмельниччини, який поширював в інтернеті агітацію на підтримку збройної агресії РФ проти України, використовуючи матеріали з ютуб-каналу Анатолія Шарія. 

Фото: СБУ






Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1754
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду