СБУ викрила в Одесі мережу агентів ФСБ, до якої входив проросійський блогер-втікач

СБУ викрила в Одесі мережу агентів ФСБ, до якої входив проросійський блогер-втікач

27 Лютого 2023
3988
27 Лютого 2023
13:07

СБУ викрила в Одесі мережу агентів ФСБ, до якої входив проросійський блогер-втікач

3988
Олександр Сініцин був кореспондентом російських каналів, підтримав окупацію Криму, після чого втік до Рязані. Там він створив телеграм-канал «Типова Одеса».
СБУ викрила в Одесі мережу агентів ФСБ, до якої входив проросійський блогер-втікач
СБУ викрила в Одесі мережу агентів ФСБ, до якої входив проросійський блогер-втікач

Контррозвідка Служби безпеки викрила агентурну мережу ФСБ, яка діяла в прифронтових районах півдня України. До неї входив прокремлівський блогер Олександр Сініцин, який з 2014 року переховується від українського правосуддя в російському місті Рязань. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, раніше Сініцин був позаштатним кореспондентом центральних телеканалів РФ, серед яких – Russia Today та медіагрупа «Росбізнесконсалтинг».

Як встановило слідство, в ефірах цих каналів він поширював фейки щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні та підтримував захоплення Криму. Після виїзду до Росії він створив пропагандистський телеграм-канал «Типова Одеса», де продовжив поширювати деструктивний контент.

Сініцин був на прямому зв’язку з агентом РФ в Одесі, від якого отримував матеріали про події на півдні України й робив з них провокаційні публікації.

Наразі правоохоронці готують йому повідомлення про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України  — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

В СБУ додали, що учасники агентурної мережі розвідували місця дислокації стратегічно важливих об’єктів оборонно-промислового комплексу України, коригували російські ракетні удари по критичній інфраструктурі регіону, зокрема енергогенерувальних підприємствах.

У результаті багатоетапної спецоперації правоохоронці затримали в Одесі організатора агентурної групи. Це місцевий мешканець, помічник одного з депутатів так званого кримського парламенту Костянтина Мальчікова.

Слідство встановило, що він періодично відвідував окупований Крим, де володіє базою відпочинку. Під час однієї з таких поїздок ще до повномасштабного вторгнення його завербував кадровий співробітник ФСБ Костянтин Шилов. Саме за його завданням після 24 лютого минулого року російський агент намагався виявити локації українських підприємств на Одещині, які виготовляють оборонну продукцію для потреб ЗСУ. Крім того, він збирав розвіддані про місця базування і переміщення підрозділів Сил оборони та повідомляв про результати ворожих повітряних атак на українські об’єкти.

Отримані відомості організатор агентурної групи передавав своєму куратору через анонімні месенджери й чернетки в електронних скриньках російських поштових сервісів. Під час обшуків за місцем його проживання правоохоронці знайшли мобільний телефон і комп’ютерну техніку з доказами листування з росіянами. Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Суд відправив його під варту.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам, які поширювали фейки про внутрішньополітичну ситуацію в Україні та дискредитували Сили оборони.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3988
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду