Росіянку-«послідовницю» колаборанта Стремоусова затримала СБУ

Росіянку-«послідовницю» колаборанта Стремоусова затримала СБУ

20 Січня 2023
1092
20 Січня 2023
14:40

Росіянку-«послідовницю» колаборанта Стремоусова затримала СБУ

1092
Свою «співпрацю» із Кирилом Стремоусовим зловмисниця починала із підтримки антивакцинаторських мітингів, які той організовував у Києві.
Росіянку-«послідовницю» колаборанта Стремоусова затримала СБУ
Росіянку-«послідовницю» колаборанта Стремоусова затримала СБУ

СБУ затримала «послідовницю» колаборанта Кирила Стремоусова, яка поширювала російську пропаганду. Вона намагалась організувати розгалужену онлайн-мережу поширення кремлівських наративів щодо війни в Україні. Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували канал поширення кремлівської пропаганди, який діяв у Київській області. Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на телеграм-канал СБУ.

Громадянка РФ у 2007 році приїхала в Україну та оселилася у Бучанському районі Київщини. Спочатку вона систематично брала участь у мітингах антивакцинаторів, які організовував у Києві Стремоусов. Також правоохоронці встановили, що жінка підтримувала тісний зв’язок із дружиною колаборанта.

Після початку повномасштабного вторгнення зловмисниця долучилася до мережі інтернет-агітаторів, яка діяла у столичному регіоні. Учасники мережі поширювали ворожий контент у своїх телеграм-каналах та інших соцмережах, зокрема тих, що заборонені в Україні.

Жінка отримувала від російських кураторів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Херсонської області та АР Крим, пропагандистські матеріали та поширювала їх в інтернеті. Під час обшуку за місцем проживання зловмисниці правоохоронці виявили російські паспорти, заборонену символіку та мобільний телефон, з якого вона адмініструвала пропагандистську групу.

Фігурантці повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Наразі жінці обрано міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Кирило Стремоусов — херсонський блогер-колаборант, який активно підтримував російську окупацію Херсонщини. Називав  себе «русским», що багато років «страждав» від «нацистів» та «провокацій СБУ».

Колаборант Кирило Стремоусов

На початку березня 2022-го Стремоусов інсценував допит «українського активіста» і поширив відео із його зйомкою, аби створити видимість, що на мітинги проти російської агресії херсонці виходять не добровільно, а під тиском Служби безпеки України. Тоді ж, у березні 2022 року, Херсонська прокуратура оголосила Стремоусову підозру у держзраді. Проти нього запровадили санкції США.

Нагадаємо також, що окупанти призначили його «заступником губернатора Херсонської області». 9 листопада 2022 року російські ЗМІ повідомили про те, що він нібито загинув у ДТП під Генічеськом.

Пізніше так званий виконувач обов'язків губернатора Херсонщини Володимир Сальдо підтвердив смерть свого «заступника» в аварії. Його загибель підтвердило і джерело «Української правди».

СБУ вже не вперше викриває поплічників Стремоусова. Так, у липні 2022-го його помічницю, яка закликала відновити СРСР, засудили до 5 років ув’язнення. Влітку минулого року СБУ знешкодила мережу «журналістів» херсонського колаборанта.

Фото: телеграм-канал СБУ; скріншот відео

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду