СБУ затримала пропагандиста Дмитра Скворцова, який ховався у монастирі УПЦ МП

СБУ затримала пропагандиста Дмитра Скворцова, який ховався у монастирі УПЦ МП

22 Лютого 2023
2904
22 Лютого 2023
12:50

СБУ затримала пропагандиста Дмитра Скворцова, який ховався у монастирі УПЦ МП

2904
СБУ: Провокаційні матеріали і публічні виступи ворожого блогера активно використовували російські спецслужби для проведення інформаційних диверсій проти України.
СБУ затримала пропагандиста Дмитра Скворцова, який ховався у монастирі УПЦ МП
СБУ затримала пропагандиста Дмитра Скворцова, який ховався у монастирі УПЦ МП

Служба безпеки України повідомила про затримання у Києві ворожого пропагандиста, який публічно виправдовував російську збройну агресію проти України. 

Ім'я затриманого не повідомляється, однак, джерела «Детектора медіа» у СБУ повідомили, що йдеться про блогера Дмитра Скворцова.

«Поплічником рашистів є столичний блогер, засновник так званого "руського клубу", який займався підготовкою "замовних" публікацій для підсанкційних інформагентств країни-агресора. Серед них – "руська народна лінія" і "одна родіна"», — повідомляє пресслужба СБУ.

У своїх колонках пропагандист називав «закономірним» захоплення Криму і частини східних регіонів України, а також популяризував терористичні організації «Л/ДНР».

«За даними слідства, провокаційні матеріали і публічні виступи ворожого блогера активно використовували російські спецслужби для проведення інформаційних диверсій проти України. За кожну "порцію" деструктивного контенту зрадник отримував від агресора грошову винагороду», — повідомляє СБУ. 

У серпні 2022 року Скворцову заочно повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Пропагандист намагався переховуватись від правосуддя на території Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря УПЦ (МП) де і був затриманий.

Наразі суд обрав затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 з них вже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

У листопаді 2022 року СБУ провела масштабні обшуки у церквах та монастирях УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, пропагандистської літератури, документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

Президент Володимир Зеленський доручив уряду внести до Верховної Ради законопроєкт про неможливість роботи в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії.  

Скриншот відео російських пропагандистських каналів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2904
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду