Історія з «Дождем» — маркер суто імперського конструкту

Історія з «Дождем» — маркер суто імперського конструкту

6 Грудня 2022
2298
6 Грудня 2022
19:22

Історія з «Дождем» — маркер суто імперського конструкту

Марія Томак
Офіс Кримської платформи, колишня правозахисниця
2298
Як каже Володимир Єрмоленко, можна бути або «хорошим», або «русскім».
Історія з «Дождем» — маркер суто імперського конструкту
Історія з «Дождем» — маркер суто імперського конструкту

Як же ж цікаво спростерігати за реакцією на закриття «Дождя» в Латвії.

Жовч Владіміра Мілова з команди Навального, який цілком у стилі Лаврова нарікає на те що «витворяєт» Латвія. Була б їх воля і влада — от вони вже б приструнили цю Латвію, яка від рук геть відбилася. Віктор Шендерович видав майже літературний текст, просякнутий співчуттям до російського раба (закреслено) до малєнького чєловєка («ванька, брошенный на убой в холодный окоп»), де є навіть те саме сакраментальне слово «нєзалєжность». Так само просякнуте великоросійською жовчу. Як і належить тексту нормального імперця з фантомними болями, який пише про колишню колонію, яка «витворяєт» те, що вважає за потрібне. У мене від цього слова вилиці зводить. А Віктор Шендерович, до речі, також вважає, що хвиля неприйняття Булгакова в Україні — це просто емоції і українців попустить колись після війни. Тобто, слід розуміти, попустити нас має і з «нєзалєжностью».

А далі — все за класикою. Латвія вже і радикально-націоналістична, і нічим не відрізняється від рф.

Заради справедливості треба сказати, що можна натрапити на кілька інших реакцій — підтримку рішення щодо закриття «Дождя», яка — і це помітно — дається її авторам нелегко. Але ці винятки тільки підтверджують тренд, бо ті, хто зазирає в очі правді про те, що насправді було сказано в ефірі, як мені здається, вже не є носіями русской ідентичності per se.

Як каже Володимир Єрмоленко, можна бути або «хорошим», або «русскім».

Я цю фразу сприймаю саме в сенсі ідентичності, суто імперського конструкту, не етнічного походження. Історія з «Дождем» — маркер того, хто від цього конструкту та від імперства готовий відмовитися. Відмовитися на користь... А на користь чого, власне? Ну от в цьому і полягає проблема, яка, втім, здається, зовсім не хвилює ліберальну тусовку. На відміну від незалежності колишніх московських колоній.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2298
Читайте також
17.11.2022 13:00
Наталя Стеблина
«Інститут демократії імені Пилипа Орлика»
9 908
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду