Не існує «хороших» чи «поганих» російських медіа. Існують лише з одного боку російські, а з іншого — всі інші

Не існує «хороших» чи «поганих» російських медіа. Існують лише з одного боку російські, а з іншого — всі інші

8 Грудня 2022
3009
8 Грудня 2022
13:39

Не існує «хороших» чи «поганих» російських медіа. Існують лише з одного боку російські, а з іншого — всі інші

Микита Потураєв
Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики
3009
Можна бути або на боці України, і всього вільного демократичного світу — проти Росії. Тобто бути європейським медіа. Або бути на боці «своїх хлопців у нашій армії» — і тоді ви з Росією і Путлєром.
Не існує «хороших» чи «поганих» російських медіа. Існують лише з одного боку російські, а з іншого — всі інші
Не існує «хороших» чи «поганих» російських медіа. Існують лише з одного боку російські, а з іншого — всі інші

Спочатку я не бачив необхідності коментувати цю історію. Але дивлячись на хвилю постів «в поддєржку телєканала «Дождь», каторий протів вайни і за Украіну», яка котиться всіма соціальними мережами, вирішив написати декілька слів.

Бо не виключаю, що хтось — під впливом «авторітєтнай рассійской лібєральной абщєственнасті», може помилково вирішити, що може і дійсно дарма наші латвійські побратими відібрали ліцензію у такого корисного у боротьбі з рашизмом медіа.

Тому прояснимо деякі речі.

Латвійська рада з телебачення і радіомовлення анулювала ліцензію «Дощу» після трьох штрафів — а зовсім не за повчання ведучими та журналістами каналу латвійців про те, яку історію їм треба вивчати, як поводитися з радянськими пам’ятниками, і взагалі як правильно жити з точки зору московської ліберальної еліти.

Так, тієї самої, яка втекла з своєї Москви до людей, які, не відміну від цієї еліти, свою свободу і демократію не зрадили, а захистили.

Отже, перший штраф був на відсутність латвійської звукової доріжки. Ох вже ці латвійці — не розуміють, що московської має бути і так всім достатньо! 4000 євро. Другий був за мапу росії з окупованим українським Кримом. 10000 євро. Третій був за «нужно бороться за улучшєніє условій для воєнних в нашій армійі». 10000 євро.

На цьому можна було б, у принципі, ставити крапку. Але є ще один нюанс.

Якщо ви відкриєте будь-яке відео «Дощу», або публікацію не менш «свабодной і лібєральной» «Медузи», то побачити там маркування ось таким текстом: «Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента».

Це мене неабияк свого часу здивувало — ну як же, люди ж вже втекли з тієї мерзенної тюрми, на яку вони дозволили перетворити свою країну, нащо вони добровільно ліплять на себе ярлик, який їм виписала вже колишня їхня влада?

Але потім я прочитав коментар одного з керівників одного з цих «вільних та демократичних медіа в екзилі». І там було сказано дослівно так: ми, як законослухняні громадяни своєї країни, маємо повідомляти про свій статус іноагентів.

Якщо чесно, після того я просто з цікавістю чекав — коли ж це закінчиться рівнесенько тим, чим врешті і закінчилося? Тобто ці росіяни, приїхав у вільну демократичну країну, визнають над собою примат злочинного російського законодавства. Тобто вони продовжують жити не по законам Європи і Латвії — які дали їм прихисток, а по кремлівським «понятіям».

І це миттєво пояснює все: «радную рєчь», мапу з загарбаним Кримом і «наших рєбят в нашєй арміі». І це виявляє зовсім іншу — фундаментальну та ключову проблему. Не існує «хороших» чи «поганих» російських медіа. Існують лише з одного боку російські, а з іншого — всі інші. Справді вільні і демократичні.

І можна бути або на боці України, і всього вільного демократичного світу — проти росії. Тобто бути європейським медіа.

Або бути на боці «своїх хлопців у нашій армії» — і тоді ви з Росією і Путлєром. Хоч ви 100 разів на тиждень будете камлати: «ми проти війни». Ні, це так не працює — тоді ви російське медіа. І ви — за війну.

Добре, що це бачать у Європі. Вже побачили у наших найближчих друзів, далі, сподіваюсь — повсюди.

А для нас ця історія — теж повчальний урок про те, що нам треба вітати у нашому медіа-просторі справжні європейські медіа.

І мати можливість твердо сказати «ні» російським. Нехай і з європейською пропискою. Поки вона у деяких з них все ще є.

Оригінал публікації за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3009
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду