«Найвідповідніше рішення»: Суд в Латвії залишив чинним анулювання ліцензії телеканалу «Дождь»

«Найвідповідніше рішення»: Суд в Латвії залишив чинним анулювання ліцензії телеканалу «Дождь»

5 Липня 2023
2790

«Найвідповідніше рішення»: Суд в Латвії залишив чинним анулювання ліцензії телеканалу «Дождь»

2790
Оцінюючи пропорційність покарання, суд урахував, що «Дождь» вчинив декілька правопорушень: називав російську армію «нашою», показував Крим частиною РФ, переживав за умови перебування солдатів РФ на фронті та не надавав інформацію латвійською мовою.
«Найвідповідніше рішення»: Суд в Латвії залишив чинним анулювання ліцензії телеканалу «Дождь»
«Найвідповідніше рішення»: Суд в Латвії залишив чинним анулювання ліцензії телеканалу «Дождь»

Ризький окружний адміністративний суд залишив чинним анулювання дозволу на мовлення телеканалу «Дождь» і назвав це «найбільш відповідним рішенням». Рішення ухвалили ще 13 червня, а оголосили 4 липня, повідомляє Delfi.

У своєму рішенні суд пояснив, що свобода слова може бути обмежена в певних випадках. Наприклад, у разі порушення заборони робити звернення, що загрожують національній безпеці чи громадському порядку або безпеці.

Суд вказав, що Національна рада з електронних ЗМІ Латвії порушила проти «Дождя» кілька справ про адміністративні правопорушення, центральна з них стосується програми від 1 грудня 2022 року, де журналіст розповідав про умови, в яких живуть російські мобілізовані солдати, і сказав, що багатьом солдатам можна було б допомогти зі спорядженням і з елементарними зручностями на фронті.

Суд зазначає, що Росію визнано державою-агресором як міжнародними, так і латвійськими рішеннями. Заклик підтримати збройні сили країни-агресора загрожує безпеці Латвії як сусідньої до Росії країни. За заклик підтримати збройні сили Росії, зокрема й матеріально, у Латвії є ризик кримінальної відповідальності. Надана «Дождем» інформація має оцінюватися з погляду латвійської аудиторії — чи сумісна вона з ідеєю демократичної держави, свободи слова та суспільних інтересів. Відповідь суду негативна.

Оцінюючи, чи досить це серйозне порушення, щоб через нього анулювати ліцензію, суд урахував, що стосовно «Дождя» порушено інші справи про адміністративні правопорушення. Зокрема, ненадання звукової доріжки латвійською мовою, що досі перебуває в стадії судового розгляду. Ще одне порушення — у передачах згадували російську армію як «нашу армію», що могло створити враження, що російські збройні сили об'єднані з латвійськими збройними силами. Також позначення Кримського півострова частиною Російської Федерації є, за висновком суду, хибною інформацією.

Зрештою суд вирішив, що телеканал подав упереджену та неточну інформацію. Ці порушення в сумі відіграли свою роль в оцінюванні пропорційності покарання, тому анулювання дозволу визнали найвідповіднішим рішенням.

У розмові з Delfi адвокат «Дождя» Еґілс Радзіньш повідомив, що чекає на рішення клієнта, чи буде апеляція, і відмовився від коментарів до розмови з клієнтом.

«На мій суто суб'єктивний погляд, мені здавалося, що наша держава є більш незалежною і сильною, ніж це подається у рішенні суду. Питання в тому, чи справді в цьому випадку безпеці нашої держави може загрожувати масмедіа. Якщо це так, то треба звернутися в законному порядку проти людини, яка це робить (ведучого Олексія Коростельова), адже масмедіа відмежувалася від сказаного нею, а все це сталося у прямому ефірі — він неконтрольований. Тобто таке може статися з будь-яким медіа. І одразу говорити, що це загрожує безпеці нашої держави. Що тоді говоритимемо в інших випадках?» — сказав адвокат.

Телеканал «Дождь» припинив мовлення в Росії у березні 2022 року. На початку літа йому видали ліцензію в Латвії, однак уже в грудні позбавили ліцензії.

Підставою для позбавлення ліцензії стали три попередження від місцевого регулятора: спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою», потім ведучий в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Після цього ведучого звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії.  Крім того, у каналу була відсутня аудіодоріжка латвійською мовою.

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступили понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, Латвійська асоціація журналістів, а також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви. В лютому 2023 року «Дождь» отримав від «Репортерів без кордонів» сертифікаційний знак «Ініціатива довіри до журналістики».

Українські медійники натомість підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь». 

Після рішення регулятора «Дождь» продовжив мовити в ютубі, але вже 22 грудня отримав ліцензію на мовлення в ЄС у Нідерландах. 

В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.  

Читайте, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих росіян

Читайте також:

Фото: «Дождь»  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2790
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду