Овсяннікова випустила автобіографічну книгу та проведе пресконференцію в офісі «Репортерів без кордонів», – ЗМІ

Овсяннікова випустила автобіографічну книгу та проведе пресконференцію в офісі «Репортерів без кордонів», – ЗМІ

9 Лютого 2023
4947
9 Лютого 2023
17:41

Овсяннікова випустила автобіографічну книгу та проведе пресконференцію в офісі «Репортерів без кордонів», – ЗМІ

4947
ЗМІ: Овсяннікова заявляє, що «внесок Репортерів без кордонів у її порятунок був справді безмежним у всіх відношеннях».
Овсяннікова випустила автобіографічну книгу та проведе пресконференцію в офісі «Репортерів без кордонів», – ЗМІ
Овсяннікова випустила автобіографічну книгу та проведе пресконференцію в офісі «Репортерів без кордонів», – ЗМІ

У п'ятницю, 9 лютого, ексредакторка російського пропагандистського «Первого канала» Марина Овсяннікова проведе пресконференцію у паризькому офісі «Репортерів без кордонів». Про це повідомляє France24 з посиланням на AFP.

Окрім пресконференції у Парижі у п’ятницю в Німеччині анонсований вихід книги Овсяннікової під назвою «Zwischen Gut und Böse. Wie ich mich endlich der Kreml-Propaganda entgegenstellte» («Між добром і злом. Як я нарешті виступила проти кремлівської пропаганди»). Пізніше книгу видадуть англійською та французькою мовами.

У книзі Овсяннікова описує нюанси роботи «Первого канала» і розповідає про російську «фабрику пропаганди», не заперечуючи, що була її частиною. Зокрема, це заборона публікувати критичні матеріали про Володимира Путіна, створення диктатору образу «рятівника Росії», і навпаки, замовчування хороших новин зі США та Західної Європи: «У свідомості росіян має сформуватися образ, що всі американці підтримують ЛГБТ-рух, вбивають темношкірих людей, знущаються над усиновленими російськими дітьми».

Книга Овсяннікової закінчується «таємною втечею з Росії і перетином кордону пішки разом з донькою без уточнень, в яку країну вона прибуває». Наприкінці Овсяннікова пише, що «внесок RSF у її порятунок був справді безмежним у всіх відношеннях».

«Репортери без кордонів» наразі офіційно не анонсували пресконференцію Овсяннікової. 

Овсяннікова з 2003 по 2022 рік працювала на російському «Первом канале».  На початку березня 2022 року Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми «Время» зайшла у студію з плакатом «Ні війні». Відео фрагменту трансляції було опубліковано на YouTube. Пізніше росіянка звільнилась з пропагандистського каналу і працевлаштувалась до німецького видання Die Welt, де працювала до липня 2022 року.

У Die Welt Овсяннікова була авторкою колонок про Росію та війну в Україні, а також у ролі кореспондентки побувала в Молдові та Україні.  

1 червня у Києві в офісі інформагенції «Інтерфакс-Україна» мала відбутися пресконференція «Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда». Однак її скасували за пів години після публікації анонсу 31 травня.

Також Овсяннікова мала завітати на зустріч із студентами Інституту журналістики Київського національного університету імені Шевченка. Втім, відразу отримала відмову від керівництва навчального закладу. 

Після поїздки в Україну росіянка розповіла, що «дивом виїхала», і її «евакуацією» займалась редакція Die Welt. Вона стверджувала, що мала намір записати інтерв’ю з Володимиром Зеленським, однак президент не підтвердив це. Більше про Марину Овсяннікову та її перебування в Києві читайте у матеріалі «ДМ» «Овсяннікова, сер. Що відомо про невдалу пресконференцію пропагандистки в Києві».

Після звільнення з Die Welt Овсяннікова повернулася до Росії, де її двічі штрафували за адміністративною статтею про «дискредитацію» російської армії, також правоохоронці провели обшук в її будинку. 

У серпні Овсяннікову затримали та відправили під домашній арешт. 1 жовтня з'явились повідомлення, що Овсяннікова нібито втекла з-під домашнього арешту разом із 11-річною донькою. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляв, що Овсяннікова активно використовувалась в інформаційно-психологічних операціях Росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи це реноме для просування на західну аудиторію наративу про «необхідність» зняття з Росії санкцій.

Скриншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4947
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду