detector.media
30.11.2022 18:45
Жадан, Забужко, Портников та інші діячі культури й інтелектуали записали відеозвернення на захист «Довженко-Центру»
Жадан, Забужко, Портников та інші діячі культури й інтелектуали записали відеозвернення на захист «Довженко-Центру»
У ролику йдеться, зокрема, про те, що Держкіно «у силовій формі блокує роботу інституції».

Українські діячі та діячки культури випустили відеоролик «Українська кіноспільнота та громадянське суспільство на захисті Довженко-Центру». На ініціативу відгукнулися стільки бажаючих, що довелося готувати дві версії відео, коротку та довгу.

У своїх зверненнях журналісти, інтелектуали, кінематографісти, громадські діячі заявляють про знищення культурного центру, музею кіно та найбільшого кіноархіву України – «Довженко-Центру» та висловлюють свою категоричну незгоду.

«Відеозвернення записані для того, щоб донести позицію діячів культури до широкого загалу. Коротка версія – це змонтованний ролик, де ми обрали найточніші тези, які пояснюють важливість Центру для українського та світового культурного контексту. Повна версія – це документ, в якому без змін та монтажу можна почути кожного/-ну, хто висловлюється проти знищення Довженко-Центру», – коментують автори ролика.

Відео супроводжують вимоги діячів, які записали звернення:

Нагадаємо, суд щодо наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру призначили на 20 грудня. 29 листопада у Господарському суді Києва відбулося перше підготовче засідання за позовом Довженко-Центру про визнання незаконним наказу №100.

2 листопада рішенням Держкіно було відсторонено Олену Гончарук від виконання обов'язків в.о. генеральної директорки «Довженко-Центру».

10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». У центрі заявили, що формальним приводом для обшуків є пошук зв'язків колишнього гендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч із будівлею установи. Також у «Довженко-Центрі» заявили, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою з боку одного із колишніх керівників установи. Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбулась акція протесту «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

17 листопада Держкіно призначило тимчасовим очільником «Довженко-Центру»  Андрія Алфьорова.

Фото Лізи Акулової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY