detector.media
05.11.2022 13:29
У Держкіно оголосили новий конкурс на призначення керівника Довженко-Центру і готуються «створити умови» для фільмофонду
У Держкіно оголосили новий конкурс на призначення керівника Довженко-Центру і готуються «створити умови» для фільмофонду
Вочевидь, чиновники вирішили, що сам лише гіпноз втілити задумані ними зміни не допоможе. Наступні антикризові заходи заплановано найближчого тижня.

У Державному агентстві з питань кіно прийняли рішення оголосити новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Тим часом фільмофонд центру готують до передачі іншій установі.

«На посаду керівника Довженко-Центру буде проведено конкурсний відбір, а до того часу обов’язки керівника виконуватиме професійний кризовий менеджер, який має усунути недоліки, виявлені під час перевірки, та налагодити фінансово-господарську діяльність Центру. Участі у конкурсі на посаду генерального директора Довженко-Центру кризовий менеджер не братиме», – йдеться у повідомленні Держкіно.

Кризовою менеджеркою призначено Юлію Каждан, яка, як з'ясували журналісти, практикує гіпнотерапію, є власницею кінологічного центру та працювала у сфері бухгалтерського обліку. Дві з компаній, засновницею яких є Каждан, фігурують у кримінальних провадженнях. На кризову менеджерку у Держкіно покладено функцію господарниці. «Це буде фактично кризовий менеджер, який спрямує свою діяльність на усунення недоліків, виявлених під час перевірки Довженко-Центру, а також на те, щоб налагодити фінансово-господарську діяльність підприємства. Виконувач обов'язків директора Довженко-Центру перебуватиме на цій посаді не більше трьох із половиною місяців, поки триватиме процедура визначення переможця конкурсного відбору», – йдеться у розпорядженні державної агенції.

Також у Держкіно відбулася нарада про необхідність проведення експертизи колекцій Довженко-Центру задля забезпечення їхнього подальшого зберігання. Ухвалено рішення про створення у тижневий строк міжвідомчої комісії для експертної оцінки колекцій Центру та внесення їх до Національного архівного та Музейного фондів України. До цього часу, акцентують у Держкіно, фільмофонд «не був охоплений заходами зі збереження». Після експертних висновків колекцію планують оформити та включити до Національного архівного та Музейного фондів України. Згідно законодавства, підкреслюють у Держкіно, задля збереження колекцій «створять необхідні умови, які визначать профільні у даній сфері органи». Раніше йшла мова про переміщення фільмофонду до кіностудії імені Олександра Довженка. При цьому голова кіноархіву «Довженко-Центру» Олександр Телюк вже застерігав, що будь-які переміщення для архіву несуть великі ризики. 

Нагадаємо, за результатами аудиту нинішню виконуючу обов'язки директора Довженко-Центру Олену Гончарук було відсторонено, вона залишається на посаді керівниці Музею кіно Довженко-Центру. Сама команда центру із цим незгодна:

«Олена Гончарук відкрито і прозоро перемогла на такому конкурсі ще у 2021 році і лише через бездіяльність Міністерство культури та інформаційної політики України досі не підписала контракт. Варто зауважити, що Держкіно в усіх публікаціях посилається на результати перевірки. Перевірка була проведена з порушеннями процедури. Відповідними фахівцями Довженко-Центру було складено і надіслано заперечення на акт перевірки, що передбачено процедурою і є важливою частиною перевірки, але Держкіно це заперечення проігнорувало і не врахувало у своїх фінальних висновках. Надалі дискусія з цього приводу вестиметься в правовому полі, а також у професійних ЗМІ».

Тим часом, кінематографісти вважають ситуацію з призначенням менеджера-кінолога у центр кінематографії анекдотичною. У фахових групах тривають жарти на цю тему.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY