Телеканал «1+1» покаже документальний проєкт про відбудову культурної спадщини України

Телеканал «1+1» покаже документальний проєкт про відбудову культурної спадщини України

8 Листопада 2022
1136
8 Листопада 2022
11:13

Телеканал «1+1» покаже документальний проєкт про відбудову культурної спадщини України

1136
10-серійний проєкт показуватимуть у телемарафоні.
Телеканал «1+1» покаже документальний проєкт про відбудову культурної спадщини України
Телеканал «1+1» покаже документальний проєкт про відбудову культурної спадщини України

Телеканал «1+1» покаже документальний проєкт «Відбудуємо», присвячений відновленню культурної спадщини українського народу, яка постраждала від рук російських окупантів. Прем’єра перших двох серій відбудеться у Національному марафоні «Єдині новини» 9 листопада о 18:50 та 21:30.

Про це повідомила пресслужба телеканалу.

Автором ідеї та виробником фільму є ТОВ «Банк Ідей».

«За шість місяців повномасштабного вторгнення ворог завдав понад 17 тисяч ударів по всій території України. Авіа-, ракетними та артилерійськими ударами були випалені та знищені цілі міста, а разом з ними – багатовікова історія українського народу та його архітектурні здобутки. Завдяки стрічці "Відбудуємо" глядачі по всьому світу зможуть дізнатися, як ворог руйнує об’єкти культурної спадщини, школи, стадіони, молодіжні хаби, будинки культури, бібліотеки, музеї і церкви. У рамках проєкту буде розказано історії 10 зруйнованих знакових будівель, які розташовані в різних куточках України, про їхню культурну і архітектурну цінність. Автори покажуть, коли саме і як відбулося їхнє знищення сусідом-ворогом. Окрім того, автори проєкту наголошують: попри те, що Україна щодня потерпає від руйнувань, віра у її майбутнє та відновлення після війни є непохитною», —  зазначено в повідомленні.

«Проєкт авторський, і нам стало цікаво подивитися, як сучасні документалісти бачать цю болючу проблему руйнації, як вони розмовляють з людьми, як передають цей біль. І важливо в цьому циклі, на мій погляд, що навіть на свіжих уламках того, що люди будували власноруч чи вкладали свою душу та надихалися, зростаючи, – вони всі впевнено кажуть одне слово: відбудуємо! Так, справді, це найбільш задокументована війна, але особливість цього циклу, на мій погляд, показати саме цю рушійну силу українців. Ми маємо глибоке коріння, як велике могутнє дерево: воно може бути пошкоджене, але навесні обов’язково дасть нове життя», — коментує головний продюсер фільмів та серіалів «1+1» Олена Єремєєва.

У межах проєкту глядачам розкажуть історію 10 знакових будівель, серед яких будинок культури в Ірпeні, аеродром «Антонов» у Гостомелі, стадіон у Чернігові, музей Марії Примаченко в Іванкові, музей Сковороди в с. Сковородинівка Харківської області, 100-річна лисичанська гімназія, яка є пам’яткою архітектури XIX століття та взірцем бельгійської архітектурної спадщини Луганщини.

Режисер стрічки – Корній Грицюк, відомий за роботою над драматичним документальним фільмом «Поїзд "Київ – Війна"» (2020) про історії потяга «Київ – Костянтинівка», який з’єднує столицю та невелике промислове місто на сході країни, відразу за яким починається фронт. Стрічка розповідає про унікальні долі, біль, спогади та надії пасажирів потягу.

«"Відбудуємо!" — для мене це проєкт не тільки про зруйновану культурну спадщину чи про важливі цивільні об'єкти, що стали цілями "демілітаризації та денацифікації". Для мене це насамперед проєкт про українську незламність. Коли ми знімали ці епізоди, то проїхали багато наших регіонів і побачили нашу країну такою, якою вона є зараз – у вогні та шрамах. Але вона б'ється і перемагає. Для мене "Відбудуємо" це якраз про наш дух, про наше бажання бути вільними і незалежними й одразу відбудовувати все, що зруйнував ворог. Обов'язково подивіться цей проєкт, він про майбутнє і про наш оптимізм навіть під час війни. Слава Україні», — сказав режисер.

Продюсерка стрічки — Наталія Яковлева. 10-серійний документальний цикл показуватимуть у Національному марафоні «Єдині новини» щотижня. Прем’єра перших двох серій відбудеться 9 листопада о 18:50 та 21:30. Після прем’єри на ТБ переглянути проєкт можна буде через український сервіс цифрового інтерактивного телебачення «Київстар ТБ».

Раніше «Детектор медіа» інформував, що Європейська асоціація програмної інженерії (EASE) ініціювала зйомки першої документальної стрічки про український ІТ-ринок. Також нагадаємо, що оператор-постановник стрічки «Памфір» Микита Кузьменко переміг у номінації «Найкраща операторська робота» кінофестивалю незалежного кіно у Лондоні. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1136
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду