ОПЗЖ не працює. Що буде з «Інтером»?

ОПЗЖ не працює. Що буде з «Інтером»?

18 Квітня 2022
7573
18 Квітня 2022
15:00

ОПЗЖ не працює. Що буде з «Інтером»?

7573
Що заважає спокійно радіти новинам про проблеми в «Опозиційній платформі — За життя».
ОПЗЖ не працює. Що буде з «Інтером»?
ОПЗЖ не працює. Що буде з «Інтером»?

Минулого тижня Верховна Рада призупинила роботу фракції «Опозиційна платформа – За життя». Цьому передувало рішення Ради національної безпеки і оборони про заборону роботи ОПЗЖ та інших проросійських партій на період дії воєнного стану. Після початку повномасштабної агресії Росії проти України фракцію залишила низка депутатів. А Служба безпеки України затримала Віктора Медведчука — колишнього голову політради партії.

Здавалося б, стільки хороших новин. Але якась невпевненість, чи вже точно можна спокійно видихнути, залишається. Мабуть, не дає заснути фраза з присвяченої ОПЗЖ статті в «Українській правді»: «“…зараз нам треба знищити ОПЗЖ як бренд. І почати щось нове”, – додає співрозмовник (з ОПЗЖ. – ДМ). І така робота уже почалась. Депутати ОПЗЖ у місцевих радах тихо розпускають свої фракції і створюють нові – “Платформа за життя і мир”.

“Це могла б бути така собі патріотична лівобережна партія з лідером Бойком – чому б ні?” – зауважує в розмові з УП один із ключових депутатів з групи Льовочкіна – Фірташа».

І тут саме час поцікавитися, що зараз відбувається в медійному активі Льовочкіна – Фірташа: Inter Media Group. Минулого тижня ринком розповзлася чутка, що медіагрупа нібито припинила трудові відносини з двома тисячами співробітників і залишила тільки 500. Ще трохи раніше була інформація, що Inter Media Group – єдина з чотирьох медіагруп, яка взагалі не цікавиться відновленням продажу телереклами в найближчому майбутньому.

І все-таки я б не поспішала думати, що «Інтеру» приходить кінець. По-перше, через наміри його співвласників реінкарнувати свій політичний проєкт. По-друге, через участь телеканалу «Інтер» у виробництві не тільки національного телемарафону «Єдині новини», але й у марафоні телеканалу іномовлення «FreeДом», в тому числі в тій частині роботи іномовлення, яка відбувається у Варшаві. На відміну від національного, марафон іномовлення не є обов’язковим для медіагруп, судячи з того, що Starlight Media нині взагалі не бере участі в його виробництві. Але Inter Media Group у цьому випадку готова вкладатися: і в стосунки з владою, і в комунікацію з іноземними аудиторіями. І, судячи з наявної у ДМ інформації, ця група разом з іншими претендує на бюджетне фінансування в обох марафонах, яке зараз обговорюється владою з медіагрупами. По-третє, з 18 квітня Inter Media Group слідом за іншими поновила мовлення частини своїх телеканалів, припинивши показувати на них національний марафон, що може свідчити про її бажання все-таки поновити й продажі реклами.

Останнім часом точиться багато суперечок, чи повинні всі росіяни нести колективну відповідальність за дії керівництва своєї держави, про роль тих чи інших журналістів, медіаменеджерів, кіновиробників, співаків, блогерів у розпалюванні мілітаристських настроїв серед пересічних росіян тощо. З їхніх численних інтерв’ю можна помітити, що навіть визнання можливості колективної провини зазвичай дається легше, ніж публічне усвідомлення особисто своєї ролі і впливу особисто своєї роботи.

Але й українській медійній спільноті варто роззирнутися і подивитися один на одного: чи немає поруч тих, хто робив можливою цю війну, бо допомагав розповсюджувати російську дезінформацію чи насаджувати проросійські настрої? І чи не станеться так, що після закінчення активних військових дій саме ці люди знову опиняться на коні, наче нічого іншого в їхньому житті й не відбувалося?

Фото з твітера головної редакторки «Української правди» Севгіль Мусаєвої

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7573
Читайте також
16.06.2022 10:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
5 341
11.04.2022 10:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
5 520
04.04.2022 12:30
Галина Петренко
«Детектор медіа»
5 765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду