СБУ підтвердила підозру Дмитру Фірташу. Обшуки на каналі «Інтер» не проводяться

СБУ підтвердила підозру Дмитру Фірташу. Обшуки на каналі «Інтер» не проводяться

15 Травня 2023
1913
15 Травня 2023
12:16

СБУ підтвердила підозру Дмитру Фірташу. Обшуки на каналі «Інтер» не проводяться

1913
За даними джерел «ДМ», підозри Фірташу стосуються лише газової теми. Його підозрюють у привласненні державного газу на 18 мільярдів гривень.
СБУ підтвердила підозру Дмитру Фірташу. Обшуки на каналі «Інтер» не проводяться
СБУ підтвердила підозру Дмитру Фірташу. Обшуки на каналі «Інтер» не проводяться

Служба безпеки України підтвердила, що провела обшуки та повідомила про підозру бізнесмену Дмитру Фірташу і топменеджменту його компаній. Їх підозрюють у привласненні державного газу вартістю 18 мільярдів гривень.

За інформацією джерел «Детектора медіа» в правоохоронних органах, обшуки не відбуваються у приміщеннях телеканалу «Інтер», який належить Фірташу, а підозри бізнесмену стосуються лише газової теми.

Про обшуки та підозру Дмитру Фірташу повідомила сьогодні зранку «Українська правда», посилаючись на джерела у правоохоронних органах.

Служба безпеки у відповідь на запит «Детектора медіа», а також на своєму сайті, повідомила, що спільно з БЕБ викрила масштабну схему розкрадання блакитного палива з газотранспортної системи України.

До організації оборудки, за даними спецслужби, причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому компаній. Серед них керівники «Регіональної газової компанії» (РГК), яка фактично управляє 20-ма міськ- та облгазами, що становить 70% усіх газорозподільних мереж України.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016–2022 років може становити понад 18 млрд грн.

За матеріали слідства, посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива. «Фактично мова йде про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі», — пише СБУ.

За даними правоохоронців, схема полягала в тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, «купували» паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу. Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок газу, що перебував у державній власності. «Облгази просто відбирали "недоотримане" паливо із газотранспортної системи України. При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на "відсутність коштів"», — каже СБУ.

За наявними даними, облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС у середньому 30% від загальної вартості відібраного газу. У подальшому підозрювані виводили гроші в тінь через мережу підконтрольних Фірташу комерційних структур.

Правоохоронці провели в межах кримінального провадження обшуки в офісах та за місцями проживання організаторів злочинної схеми.

На підставі зібраних доказів Фірташу, двом керівникам ТОВ «РГК», керівнику ТОВ «ЙЕ Енергія» і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

П’ятьом фігурантам, які переховуються від правосуддя за кордоном, підозру повідомлено заочно. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

Фірташ є одним з найбагатших бізнесменів України, серед іншого він контролює майже всі українські облгази. Зараз Фірташ перебуває у Відні під домашнім арештом через справу ФБР проти нього. Зокрема, його звинувачують у відмиванні грошей та участі в корупційних схемах. Через міжнародну групу компаній Group DF олігарх контролює медіагрупу Inter Media Group (до складу якої входить, зокрема, телеканал «Інтер»). 

18 червня 2021 року РНБО запровадила персональні санкції проти Дмитра Фірташа через його участь у титановому бізнесі та через постачання сировини на військові підприємства Росії. Цей факт був встановлений українською розвідкою.

Додамо, що Фірташ був, серед іншого, прямим власником підприємства «Кримський титан», що розташоване в окупованому Криму. Сам Фірташ «категорично заперечує звинувачення», про які йшлося у рішенні РНБО щодо запровадження проти нього санкцій.

Скриншот відео: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1913
Читайте також
18.04.2022 15:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
7 592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду