ДБР знайшло на Сумщині підпільний склад «ОПЗЖ» з пропагандистською літературою

ДБР знайшло на Сумщині підпільний склад «ОПЗЖ» з пропагандистською літературою

23 Червня 2022
1714
23 Червня 2022
17:01

ДБР знайшло на Сумщині підпільний склад «ОПЗЖ» з пропагандистською літературою

1714
ДБР: Під час наступу російської армії місцеві партійці «ОПЗЖ» пропагували «русский мир» та закликали підтримувати дії країни-агресора.
ДБР знайшло на Сумщині підпільний склад «ОПЗЖ» з пропагандистською літературою
ДБР знайшло на Сумщині підпільний склад «ОПЗЖ» з пропагандистською літературою

Державне бюро розслідувань виявило склад забороненої партії «ОПЗЖ» в Охтирці Сумської області, де зберігалась пропагандистська література та атрибутика політсили. 

Склад було виявлено в межах досудового розслідування кримінального провадження за фактом колабораційної діяльності секретаря Охтирської міської ради та членкині партії «ОПЗЖ».

«За отриманою інформацією, після того, як регіональний офіс партії був зруйнований у ході наступу російських окупантів, місцеві активісти "ОПЗЖ" почали "рятувати" майно. Речі перевозились у приміщення, яке належить колишньому правоохоронцю – депутату Охтирської міської ради від "ОПЗЖ"», – повідомляє Бюро.

Під час обшуку працівники ДБР виявили:

  • пропагандистські газети та листівки;
  • комп’ютерну техніку, мобільні телефони, блокноти з чорновими записами із доказами протиправної діяльності;
  • посвідчення помічників народного депутата України.

Окрім цього, під час наступу російської армії місцеві партійці «ОПЗЖ» пропагували «русский мир», закликали підтримувати дії країни-агресора та допомагати окупантам.

Наприклад, секретар Охтирської міської ради, представниця партії «ОПЗЖ», у соціальних мережах та інтерв’ю публічно висловлювалася на підтримку окупації України.

Наразі триває досудове розслідування за фактом колаборації.

Нагадаємо, 20 червня восьмий апеляційний адміністративний суд Львова заборонив діяльність партії «Опозиційна платформа - за життя»

Підставою для цього стала причетність провідних функціонерів до дестабілізації країни, поширення антиукраїнської пропаганди, а також пропаганди війни й насильства.

Від березня одноосібним головою політичної ради партії «ОПЗЖ» був нардеп Юрій Бойко. Раніше цю посаду він ділив із підозрюваним у держзраді нардепом Віктором Медведчуком.  

12 травня у Верховній Раді офіційно припинила своє існуваня депутатська група «Платформа за життя та мир» – колишня «Опозиційна платформа – За життя».  Про розпуск групи «ПЗЖМ» оголосили в парламенті.

Парламентська фракція «ОПЗЖ» налічувала 44 нардепи. Після 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, зі складу цієї фракції почали виходити окремі депутати. Повідомлялось, що заяви на вихід з фракції «ОПЗЖ» написали Вадим Столар, Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова, Олександр Фельдман.

Пізніше 25 нардепів створили свою депутатську групу «Платформа за життя та мир». 14 квітня фракція «ОПЗЖ» припинила роботу у парламенті.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

В Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також «Соціалістичної партії України» та «Прогресивної соцпартії України» Наталії Вітренко. 

Фото: Державне бюро розслідувань

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду