Уроки фейкової історії та радість у Донецьку (теж, можливо, фейкова). Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграмі за 21 лютого 2022 року

Уроки фейкової історії та радість у Донецьку (теж, можливо, фейкова). Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграмі за 21 лютого 2022 року

22 Лютого 2022
3280
22 Лютого 2022
17:00

Уроки фейкової історії та радість у Донецьку (теж, можливо, фейкова). Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграмі за 21 лютого 2022 року

3280
Путін визнав так звані «ДНР» та «ЛНР». Російські та сепаратистські політичні телеграм-канали максимально підігрували Кремлю.
Уроки фейкової історії та радість у Донецьку (теж, можливо, фейкова). Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграмі за 21 лютого 2022 року
Уроки фейкової історії та радість у Донецьку (теж, можливо, фейкова). Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграмі за 21 лютого 2022 року

Потік бруду з уст Путіна у бік України під час звернення до росіян, визнання Росією самопроголошених «республік» у Донецькій та Луганській областях, підписання з ними «угод про співпрацю». А далі — деякі санкції і заяви керівництва України про невизнання дій агресора. Так можна підсумувати насичений подіями понеділок 21 лютого. На черговий прояв геополітичного свавілля російського лідера відреагували і телеграм-канали.

Російський сегмент: загиблі цивільні, українські «ДРГ» та салют перемоги

Про те, як російські політичні телеграм-канали накручували підписників, розміщуючи партнерські посилання на каналах сторонньої тематики, йшлося у попередньому огляді. 21 лютого російські телеграм-канали, що спеціалізуються на політиці, продовжили розміщувати рекламу за цим принципом.  Підписавшись на ресурси типу «Топор Live» (1,28 мільйона підписників станом на 22 лютого), «Россия 24/7» (майже 200 тисяч), «ЧП Online» (101 тисяч), «Война Online» (понад 70 тисяч підписників) та схожі, читачі могли з головою поринути у світ кремлівських фейків та мрій Путіна, озвучених російськими посадовцями чи ватажками бойовиків. Зранку 21 лютого на каналі «Топор Live» поширювали повідомлення про нібито загибель мирних жителів окупованих територій від обстрілів та про начебто «знищення українських диверсійно-розвідувальних груп». Посилалися при цьому на представників самопроголошених республік, зокрема тамтешнього колаборанта Едуарда Басуріна. Звісно, жодного доказу з незалежних джерел. 

 

Та найцікавіше розпочалося ввечері, коли російський президент Путін робив «звернення до росіян». Бо у тривалій промові тільки те і згадував, яка погана Україні, що «продалась Заходу» та не поважає «братній» російський народ. Тож, мовляв, Росія поважати себе змусить. Зокрема, і визнавши «республіки» та ввівши туди російські війська для «підтримання миру». Як «Топор Live», так і решта каналів схожої тематики просто таки впивалися кожною загарбницькою фразою Путіна. Цитати Путіна публікували ледь не щохвилини. 

 

Пізніше на каналі стали публікувати відео «святкувань» на вулицях окупованих Донецька та Луганська. Хоча навіть помітно прокремлівські автори каналу «Топор Live» додали «дисклеймер»: «Не факт, что не постановка».

Те, що публікували інші російські політичні телеграм-канали, схоже, немов під копірку. Безліч цитат Путіна, «радість» ватажків терористів та мешканців окупованих територій, хвалькуваті заяви російських чиновників. Все це зрідка присмачувалося реакціями українських та західних високопосадовців. 

При цьому автори каналів не забували регулярно нагадувати: такі дії Путіна відчутно б’ють по російській економіці.

 

Телеграм-канали сепаратистів: ейфорія від визнання

Що чинилося на сторінках телеграм-каналів, контрольованих ватажками бойовиків та структурами окупаційної влади загарбаних Росією частин Донеччини й Луганщини, здогадатися неважко. Ресурси наслідували поведінку російських: спершу нагнітали повідомленнями про обстріли тамтешніх територій, побіжно розмірковуючи, у яких кордонах Путін може визнати терористичні республіки. Роздуми присмачували хворобливими фантазіями під соусом «іронії». Ось, наприклад, «жарти» від каналу Inside Donetsk (понад 38 тисяч підписників станом на 22 лютого):

 

На каналі «Типичный Донецк» (майже 175 тисяч підписників) обійшлися без примітивного «гумору». Тут ретранслювали хронологію подій: звернення Путіна, визнання «республік», «урочистості» у Донецьку та Луганську. А також вказували, як «первые подразделения российских военных уже сейчас заходят в ЛНР и ДНР».

 

Подекуди у пориві «гордости за Отечество» автори каналів на окупованих територіях розміщували відверту маячню. Ось, наприклад, «посвята» загиблому терористу Олександру Захарченку.

 

Українські проросійські телеграм-канали: наче і не за, але і не проти

Тим часом в українському (або орієнтованому на українську аудиторією, хоч і керованому з Росії) сегменті проросійських телеграм-каналів панувала своя атмосфера. Наприклад, на каналі «Резидент» (майже 180 тисяч підписників) доволі стримано переповідали реакцію українських посадовців на дії Кремля. Хоча не відмовляли собі у задоволенні «потролити» чинну владу. Наприклад, роблячи репости з «Темного рыцаря», який, ймовірно, веде колишній «слуга народу» Олександр Дубінський.

 

Публікації схожого штибу виходили і на українському каналі «Легитимный» (понад 238 тисяч підписників). А на каналі «Картель» (58 тисяч підписників станом на 22 лютого) побіжно лякали українців здорожчанням валюти і дефіцитом пального. Та «добивали» песимістичними «жартами».

 

У телеграм-каналі видання Klymenko Time, як і на інших проросійських ресурсах, подавали хронологію подій з іронією на адресу української влади. А канал «Политика страны» (видання «Страна.юа»), крім коротких новин давав власну «аналітику» того, що ж буде далі.

 

Колишня юристка, а нині кремлівська колаборантка Тетяна Монтян (40 тисяч підписників), яка нещодавно виступала на засіданні Ради безпеки ООН на запрошення Росії, очікувано вітала рішення Путіна «сделать то, чего живущие там сейчас люди хотели очень давно».

А от за українських «нациков», мовляв, усе вирішуватиме «Дед Бидон» (мається на увазі Джо Байден).

 

Огляд російської пропаганди у телеграм-каналах за 22 лютого читайте завтра. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3280
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду