НАЗК перевіряє декларації Зеленського та Баканова через витік Pandora Papers

НАЗК перевіряє декларації Зеленського та Баканова через витік Pandora Papers

19 Жовтня 2021
1914
19 Жовтня 2021
20:52

НАЗК перевіряє декларації Зеленського та Баканова через витік Pandora Papers

1914
У відомстві пообіцяли врахувати витік, про який йдеться у розслідуванні «Слідства.інфо», а також опублікувати результати перевірки по завершенні.
НАЗК перевіряє декларації Зеленського та Баканова через витік Pandora Papers
НАЗК перевіряє декларації Зеленського та Баканова через витік Pandora Papers

Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило декларацію президента України Володимира Зеленського і продовжує перевірку декларації глави СБУ Івана Баканова.

Про це у своєму телеграмі написав депутат від партії «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко, який подав депутатський запит після виходу фільму-розслідування «Слідства.інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського». До свого допису він прикріпив відповідні документи.

У НАЗК повідомили, що відповідно до законодавства провели перевірку декларації Зеленського за 2020 рік. І готують перевірку декларації Баканова, враховуючи при цьому всьому результати витоку Pandora Papers.

Результати пообіцяли опублікувати після закінчення перевірки. 

В Офісі генерального прокурора, куди Гончаренко звернувся зі зверненням щодо перевірки інформації, оприлюдненої в фільмі-розслідуванні «Офшор 95», відповіли, що термін розгляду звернення продовжений через тривалість процесу розслідування. 

Нагадаємо, 3 жовтня 2021 року вийшов фільм «Слідства.інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського» про офшорний бізнес Володимира Зеленського та його оточення. «Детектор медіа» аналізував цей матеріал та висвітлював резонанс, який спричинив її вихід (починаючи від спроби зриву прем’єри).

Цей фільм став частиною міжнародного розслідувального проєкту Pandora Papers — глобального витоку документів про офшорні компанії, який розробляла міжнародна мережа The International Consortium of Investigative Journalists.

Журналісти-розслідувачі «Слідства.інфо» розповіли про мережу офшорних фірм, які належать президенту Зеленському та його колишнім колегам по «Кварталу 95». Фірми були створені давно, про деякі з них знали раніше, а про переведені на офшорні рахунки «Кварталу» 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським, говорили ще під час президентських виборів. Але зараз журналісти змогли підтвердити ці зв’язки документально.

Замість Зелеського «Офшор 95» коментував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, а також голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія. Їхні аргументи загалом зводилися до того, що реєструвати свій бізнес в офшорах — це нормально. Генпрокурорка Ірина Венедиктова сказала, що достовірність матеріалів розслідування під питанням, а розслідуванням справи «Приватбанку» займається Національне антикорупційне бюро України. Водночас більшість телеканалів олігархічних груп промовчала або дуже побіжно висвітлила результати розслідування.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1914
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду