«Зразковий декларант»: у НАЗК завершили перевірку декларації Зеленського після офшорного скандалу

«Зразковий декларант»: у НАЗК завершили перевірку декларації Зеленського після офшорного скандалу

25 Жовтня 2021
10202
25 Жовтня 2021
17:05

«Зразковий декларант»: у НАЗК завершили перевірку декларації Зеленського після офшорного скандалу

10202
Результати перевірки обіцяють оприлюднити цього або наступного тижня.
«Зразковий декларант»: у НАЗК завершили перевірку декларації Зеленського після офшорного скандалу
«Зразковий декларант»: у НАЗК завершили перевірку декларації Зеленського після офшорного скандалу

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков розповів в інтерв'ю НВ, що перевірку декларації президента Володимира Зеленського вже завершено, та назвав його «зразковим декларантом».

Перевірку було розпочато після виходу фільму-розслідування «Слідства.інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського».

Одне з головних питань, яким займалося НАЗК, — чи отримував Зеленський дивіденди після того, як перестав бути учасником офшорної компанії Maltex Multicapital Corp.

«Ми вже завершили перевірку. Як "Слідство.інфо", так і президент надали на наш запит відповідні документи, які фігурують у розслідуванні. [Результати] дослідження цих фактів вже на цьому тижні або на наступному будуть розміщені на сайті НАЗК. Президент, як будь-який інший доброчесний декларант, дотримується вимог закону. Президент у цьому випадку є зразковим декларантом. Він надав нам усі документи, які стосуються тих компаній, про які йдеться у журналістському розслідуванні», — зазначив Олександр Новіков.

На запитання, як НАЗК перевіряє кількість задекларованої готівки, голова відомства відповів, що президента не просили її продемонструвати.

«У нас були такі випадки, коли ми просили продемонструвати, але вони поодинокі та не є загальною практикою. Стосовно президента, то таких питань не виникало. Оскільки він заснував кілька великих компаній, у нього були можливості отримати такі статки», — додав Новіков.

Нагадаємо, 3 жовтня 2021 року вийшов фільм «Слідства.інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського» про офшорний бізнес Володимира Зеленського та його оточення. «Детектор медіа» аналізував цей матеріал та висвітлював резонанс, який спричинив її вихід (починаючи від спроби зриву прем’єри).

Цей фільм став частиною міжнародного розслідувального проєкту Pandora Papers — глобального витоку документів про офшорні компанії, який розробляла міжнародна мережа The International Consortium of Investigative Journalists.

Журналісти-розслідувачі «Слідства.інфо» розповіли про мережу офшорних фірм, які належать президенту Зеленському та його колишнім колегам по «Кварталу 95». Фірми були створені давно, про деякі з них знали раніше, а про переведені на офшорні рахунки «Кварталу» 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським, говорили ще під час президентських виборів. Але зараз журналісти змогли підтвердити ці зв’язки документально.

Замість Зеленського «Офшор 95» коментував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, а також голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія. Їхні аргументи загалом зводилися до того, що реєструвати свій бізнес в офшорах — це нормально. Генпрокурорка Ірина Венедиктова сказала, що достовірність матеріалів розслідування під питанням, а розслідуванням справи «Приватбанку» займається Національне антикорупційне бюро України. Водночас більшість телеканалів олігархічних груп промовчала або дуже побіжно висвітлила результати розслідування.

Згодом Зеленський прокоментував розслідування «Слідство.Інфо», заявивши, що у матеріалі не побачив «нічого нового» і що команда «Кварталу» займалася «виключно творчістю», а не відмиванням грошей. 

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10202
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Igor
906 дн. тому
Зразковий барига офшорний, до свого президентства не сплачував податки, навіть брав субсидії та дотаціїї з бюджету. Так никав гроші по кишенях і офшорах, не сплачуючи податки. І зараз навіть не думає с тих грошей сплатити податки, а вимагає від українців сплатити. Такі лицеміри, будуть на чорне казати біле, доказуючи що всі навкруги ідіоти, а не вони.
лесь
907 дн. тому
Вже був один такий зразковий , - ЗЕЧАРА Янукович... Що, країна переходить до нової диктатури !? А всій отій "лівоохоронній системі " вже дана команда славити чергового ворюгу, чи як казав грузин - БАРИГУ !? Читаємо статті Конституції України про обов'язки громадян ( ВСІХ , незалежно від посади) , їх всього ЧОТИРИ ! Чотири обов'язки будь-якого громадянина. Перший , - платити податки ! Зе порушив цю статтю Конституції, коли вивів у офшори 40 млн.дол. і не сплатив з них податків ! Далі - обов'язок КОЖНОГО громадянина України є ЗАХИСТ БАТЬКІВЩИНИ ! Зе ЧОТИРИ рази не з'явився до військкомату за повісткою з 2014 року , щоби йти на захист країни від русько-фашиських загарбників. Далі - Кожен громадянин зобов'язаний виконувати Конституцію України ! Зеленський НЕ ВИКОНАВ ТРИ З ЧОТИРЬОХ ОБОВ'ЯЗКІВ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ, ЯКІ ВИМАГАЄ КОНСТИТУЦІЯ ! "Народні" депутати його " партії " розповідають громадянам країни , що , виявляється , їм можна порушувати Регламент роботи Верховної Ради ! Нагадую, що ЗАКОН ПРО РЕГЛАМЕНТ РОБОТИ ВРУ Є ЗАКОНОМ УКРАЇНИ ! І хто ж таке нам розповідає ? Це говорить "доктор юридичних наук" , тобто не просто "юрист", а "науковець" типу кандидата наук "нардепа" Киви ! Інтересно , за скільки тисяч доларів цей "доктор" купив диплом науковця, якщо меле таку нісенітницю !? Що можна порушувати ЗАКОН !? Ще одне таке недолуге зі слуг - гетманцев про теж саме базікає ! Люди, відчуваєте , що за "публіка" там наверху ? Значить українцям йти захищати країну , а такі хитро..пі будуть пі.....ми на піанінах грати !? Значить українці повинні жити за законами, а ця мерзота може жити як вони хотять, плюючи на закони !? Значит цій мерзоті ЗАКОНИ НЕ ПИСАНІ !? Ось так , ці холуї олігархів та ЗРАДНИКИ УКРАЇНИ плюють в обличчя КОЖНОГО УКРАЇНЦЯ ! Чому згадався Янукович ? Та тому, що секретар РНБО данілов висказався, що він за жорстку президентську республіку ( Україна є за Конституцією ПАРЛАМЕНТСЬКО -президентською республікою ) Останній раз таке робив саме ЗЕЧАРА янукович ! Барига зе крокує його дорогою ! Але нехай вся та мерзота зрадників України , якій Закони Україні не писані , пам'ятають , чим закінчила банда ЗЕКА ! СЛАВА УКРАЇНІ ! ГЕРОЯМ СЛАВА ! БАНДУ ГЕТЬ !
Влад
907 дн. тому
Ясное дело, кто же против хозяина гавкать будет. А вот когда власть поменяется, увидем куда побежит дЗе.
Влад
907 дн. тому
Ясное дело, кто же против хозяина гавкать будет. А вот когда власть поменяется, увидем куда побежит дЗе.
Укро
907 дн. тому
як змінетьsя vлада знайдyть мільярди vеликого крадіvництvа
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду