Опубліковано відео допиту Романа Протасевича із СІЗО

Опубліковано відео допиту Романа Протасевича із СІЗО

24 Травня 2021
3014
24 Травня 2021
21:59

Опубліковано відео допиту Романа Протасевича із СІЗО

3014
Провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста.
Опубліковано відео допиту Романа Протасевича із СІЗО
Опубліковано відео допиту Романа Протасевича із СІЗО

На відео опозиціонер Роман Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я.

«Зараз я перебуваю в СІЗО №1 міста Мінськ. Можу заявити, що жодних проблем зі здоров’ям у мене немає. Співробітники ставляться до мене максимально коректно. Я даю свідчення про організацію масових заворушень у Мінську і співпрацюю зі слідством», — говорить він.

«Як бачимо, Роман Протасевич перебуває в заручниках», — підписали відео, що оприлюднила влада Республіки, колеги журналіста з телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

Нагадаємо, 23 травня 2021 року білоруські спецслужби захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, який перебував на борту літака Ryanair (рейс з Афін до Вільнюса).

Літак здійснив посадку у Мінську через неправдиве повідомлення влади Білорусі про вибухівку на борту лайнера. Для супроводу авіалайнера в небо було піднято винищувач МіГ-29. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Після приземлення силовики одразу затримали Протасевича. Під час огляду літака повідомлення про мінування не підтвердилось.

Роман Протасевич заснував опозиційний телеграм-канал Nexta. На момент затримання Роман працював у команді телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

Його і співзасновника Nexta Степана Путило в Білорусі було оголошено у міждержавний розшук. Їх звинувачують в організації масових заворушень та групових акцій, що грубо порушують громадський порядок - ст. 293, ст. 342, а також у розпалюванні соціальної ворожнечі (ч. 3 ст. 130) Кримінального кодексу Білорусі. Вони були включені до так званого «списку терористів», який офіційно називається «Списком організацій та осіб, причетних до терористичної діяльності».

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську. Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Телеграм-канал Nexta визнаний у Білорусі екстремістським. 

Скріншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3014
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду