Макрон і Меркель закликали звільнити Протасевича і Сапегу та провести нові вибори у Білорусі

Макрон і Меркель закликали звільнити Протасевича і Сапегу та провести нові вибори у Білорусі

1 Червня 2021
1101
1 Червня 2021
12:07

Макрон і Меркель закликали звільнити Протасевича і Сапегу та провести нові вибори у Білорусі

1101
Меркель та Макрон «рішуче засудили перенаправлення білоруською владою літака Ryanair до Мінська».
Макрон і Меркель закликали звільнити Протасевича і Сапегу та провести нові вибори у Білорусі
Макрон і Меркель закликали звільнити Протасевича і Сапегу та провести нові вибори у Білорусі

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон закликали Мінськ звільнити опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу та провести нові президентські вибори у Білорусі.

У спільній заяві за підсумками засідання Ради міністрів Німеччини та Франції Меркель та Макрон «рішуче засудили перенаправлення білоруською владою літака Ryanair до Мінська».

«Ми вимагаємо негайного звільнення Романа Протасевича та Софії Сапеги. З огляду на політичну ситуацію в Білорусі, ми закликаємо до дострокових президентських виборів, звільнення всіх політичних в'язнів та припинення насильства проти білоруського народу», – цитує заяву пресслужба уряду Німеччини.

Опозиційний журналіст за співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич був викрадений спецслужбами Білорусі з літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Літак був примусово посаджений в аеропорту Мінська ВПС Білорусі через нібито повідомлення про «замінування», яке не підтвердилось. Разом з Протасевичем спецслужби затримали його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу, 25 травня Сапегу заарештували на два місяці.

За даними ЗМІ, Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі у серпні-вересні 2020 року.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про «мінування» рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії.

Cпільне розслідування центру «Досьє» Михайла Ходорковського та видань The Daily Beast і Der Spiegel встановило, що диспетчери аеропорту в Мінську повідомили пілотам про «мінування» літака Ryanair на 24 хвилини раніше, ніж отримали саме повідомлення від «терористів».

Пізніше це підтвердив і швейцарський провайдер, з поштової скриньки якого надійшов лист.

Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги.  Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі, Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

З 29 травня Україна закрила своє небо для білоруських літаків.

Фото: bundesregierung.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1101
Читайте також
30.09.2021 11:30
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 545
30.05.2021 12:03
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду