Дівчину Романа Протасевича Софію Сапегу заарештували на два місяці — вона сидить у СІЗО КДБ

Дівчину Романа Протасевича Софію Сапегу заарештували на два місяці — вона сидить у СІЗО КДБ

25 Травня 2021
1605
25 Травня 2021
20:51

Дівчину Романа Протасевича Софію Сапегу заарештували на два місяці — вона сидить у СІЗО КДБ

1605
В СІЗО КДБ, (т.зв. "Американка") також перебуває один з політв'язнів, опозиціонер Віктор Бабарико.
Дівчину Романа Протасевича Софію Сапегу заарештували на два місяці — вона сидить у СІЗО КДБ
Дівчину Романа Протасевича Софію Сапегу заарештували на два місяці — вона сидить у СІЗО КДБ

Дівчину колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, росіянку Софію Сапегу заарештовано на два місяці в Білорусі.

Про це повідомив її адвокат Олександр Філанович, передає «Радіо свобода».

У чому саме звинувачують дівчину, поки невідомо. Софію помістили в СІЗО КДБ. Сам Протасевич теж заарештований, але в якому ізоляторі він сидить, не повідомляють.

25 травня стало відомо, що мати Сапеги звернулася до адміністрації президента Росії і МЗС з проханням про допомогу. Найближчим часом до росіянки повинні допустити консула.

Про це заявила представник МЗС Росії Марія Захарова.

Також Захарова повідомила, що російський консул зустрівся з батьками Сапеги. Із журналістами спілкувався і перший заступник голови комітету РФ з міжнародних справ Володимир Джабаров.

«Спочатку потрібно зрозуміти, в чому Софію Сапегу звинувачують», — сказав він.

«Ніхто нікого не залишав. Є порядок. У неї ж немає ніякого імунітету, якщо вона щось зробила на території Білорусі, то нехай слідство це доведе. Тому, якщо буде пред'явлено якийсь звинувачення і прийнято запобіжний захід, їй буде надана консульська ії адвокатська підтримка. Але це не означає, що якщо вона росіянка, в будь-якому випадку ми повинні вимагати її повернення на батьківщину», — повідомив Джабаров.

24 травня провладні ЗМІ розповсюдили відео, на якому опозиціонер Роман Протасевич з СІЗО зробив заяву про «причетність до організації масових заворушень». Також він заявив, що «співпрацює зі слідством». 

Роман Протасевич був викрадений спецслужбами Білорусі 23 травня 2021 року. Літак, на якому перебував опозиціонер, здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування.  

Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29, на думку експертів, саме він змусив пасажирський літак повернути до Мінська. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер. 

Перед вильотом з Афін до Вільнюса журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Після примусового приземлення Протасевич був затриманий білоруськими силовиками. Пізніше повідомлення про мінування не підтвердилось.

Білорусь наполягає, що літак Ryanair з Романом Протасевичем був посаджений у Мінську через повідомлення про «бомбу на борту», яку ХАМАС нібито планував підірвати над Вільнюсом.

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta. 

На думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили.

Через захоплення Протасевича Україна та ЄС вже оголосили про припинення авіасполучення з Білоруссю.

25-річний Роман Протасевич – колишній головред опозиційного каналу Nexta, який був основним джерелом інформації про протести, що сколихнули Білорусь після фальсифікації президентських виборів у 2020 році.

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську.

Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1605
Читайте також
30.05.2021 12:03
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду