«Лист від ХАМАС і вибух над Вільнюсом». Білорусь розповіла свою версію посадки літака Ryanair

«Лист від ХАМАС і вибух над Вільнюсом». Білорусь розповіла свою версію посадки літака Ryanair

25 Травня 2021
1344
25 Травня 2021
09:35

«Лист від ХАМАС і вибух над Вільнюсом». Білорусь розповіла свою версію посадки літака Ryanair

1344
Білоруські посадовці стверджують, що аеропорт Мінська отримав від угруповання ХАМАС лист про замінування літака Ryanair.
«Лист від ХАМАС і вибух над Вільнюсом». Білорусь розповіла свою версію посадки літака Ryanair
«Лист від ХАМАС і вибух над Вільнюсом». Білорусь розповіла свою версію посадки літака Ryanair

Білорусь наполягає, що літак Ryanair з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем, що летів з Афін до Вільнюса, був посаджений у Мінську через повідомлення про «бомбу на борту», яку терористи нібито планували підірвати над Вільнюсом.

Як повідомляє Белсат, про це йшлося на спільному брифінгу представників Мінтранса та ВПС Білорусі.

Керівник департаменту авіації Мінтрансу Білорусі Артем Сикорський заявив, що аеропорт Мінська отримав англійською мовою листа від угруповання ХАМАС про те, що на борту літака закладено вибухівку і що вона спрацює у небі над Вільнюсом.

Приводом для нібито погроз була ескалація між Ізраїлем і сектором Гази, однак зауважимо, що домовленості про припинення вогню були досягнуті за два дні до інциденту з Ryanair.

«Ми, солдати ХАМАС, вимагаємо, щоб Ізраїль припинив вогонь в секторі Газа. Ми вимагаємо, щоб Європейський Союз відмовився від підтримки Ізраїлю в цій війні. Відомо, що учасники Delphi Economic Forum повертаються додому рейсом «Фокстрот-Ромео-4978». В цей літак закладена бомба. Якщо ви не виконаєте наші вимоги, бомба вибухне 23 травня над Вільнюсом», – наводить нібито лист від ХАМАС Сикорський.

Командувач ВПС Білорусі Ігор Голуб додав, що винищувач МіГ-29 підняли для супроводу літака вже тоді, коли рейс завернув на Мінськ. Він також вказав, що ніхто з пасажирів не сфотографував винищувач поряд з літаком, а «щоб примусити літак до посадки, черговий екіпаж повинен був підійти на візуальну видимість і вступити в контакт з командиром екіпажу, щоб він його бачив».

Посадовці розповіли, що диспетчери запропонували пілотам Ryanair сісти у Мінську у зв’язку з повідомленням про бомбу. Сикорський заявив, що пілоти могли прийняти рішення і повернути на «Львів, Київ, Варшаву, або продовжити політ до Вільнюса».

Він визнав,що до Вільнюса було ближче – 70 км замість 175 км до Мінська, але «командир прийняв правильне рішення – він полетів на більш обладнаний аеропорт з довшою посадковою смугою, що не знаходиться у межах міста». За його Сикорського, пілота могло спонукати на це рішення те, що бомба на борту мала «вибухнути» саме над Вільнюсом.

За версією Білорусі, о 12:47 екіпаж передав сигнал про аварійну ситуацію і потім повідомив, що вирішив приземлятися у Мінську, а команду підняти МіГ-29 для супроводу дали о 12:58 – після повідомлення від диспетчерів аеропорту Мінську, що надійшло о 12:48.

Згідно з даними FlightRadar24, про який на брифінгу не згадували, літак почав відхилятися від курсу на Вільнюс о 12:45. Стверджується, що літаку запропонували вилітати з Мінська вже о 16:20 «після завершення усіх процедур», але вилетів він тільки о 20:48. Причину цієї затримки на брифінгу не назвали, сказавши тільки, що це було рішенням пілота.

Сикорський вважає, що «зовнішній інформаційний вкид та некомпетентні оцінки щодо дій білоруських уповноважених органів шокують і викликають нерозуміння». Він наполягає, що спершу потрібно дочекатися результатів розслідування і «не політизувати ситуацію».

Мінтранс Білорусі також запросив міжнародні організації взяти участь у розслідуванні.  

За версією Білорусі на борту літака було 123 пасажири, однак Литва стверджує, що з Афін вилетіли 126 осіб, а у Вільнюсі приземлилися 121. Імена затриманих після посадки Протасевича та Юлії Сапеги не згадали.

23 травня 2021 року літак Ryanair здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування. На борту літака перебував засновник опозиційного Telegram-канала Nexta, журналіст Роман Протасевич. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження.

Після приземлення Протасевич був затриманий білоруськими силовиками. Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер.

Пізніше повідомлення про мінування не підтвердилось.

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta.

На думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили.

24 травня ЄС вирішив закрити повітряний простір Євросоюзу для авіакомпаній Білорусі. Відповідне рішення готує і влада України.

25-річний Роман Протасевич – колишній головред опозиційного каналу Nexta, який був основним джерелом інформації про протести, що сколихнули Білорусь після фальсифікації президентських виборів у 2020 році.

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську. Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Телеграм-канал Nexta визнаний у Білорусі екстремістським.

Скріншот відео: Belpresscenter/Youtube 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1344
Читайте також
24.05.2021 17:20
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
8 683
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду