Гендиректор Ryanair назвав інцидент з літаком компанії «навмисним викраденням» – WSJ

Гендиректор Ryanair назвав інцидент з літаком компанії «навмисним викраденням» – WSJ

28 Травня 2021
1490
28 Травня 2021
09:20

Гендиректор Ryanair назвав інцидент з літаком компанії «навмисним викраденням» – WSJ

1490
Майкл О'Лірі повідомив, що співробітники мінського аеропорту заважали літаку покинути летовище після затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича.
Гендиректор Ryanair назвав інцидент з літаком компанії «навмисним викраденням» – WSJ
Гендиректор Ryanair назвав інцидент з літаком компанії «навмисним викраденням» – WSJ

Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі у своєму листі до Департаменту авіації Мінтрансу Білорусі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

За даними The Wall Street Journal, у листі, відправленому на початку цього тижня,  О’Лірі наголосив, що Мінськ не намагався зв’язатись з керівництвом авіакомпанії після інциденту.

Також співробітники мінського аеропорту заважали літаку покинути летовище після затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подруги Софії Сапеги. Зокрема, відповідні служби довго відмовлялися дозаправити літак, також керівництво аеропорту відмовляло екіпажу в наданні перекладача.  

У листі О’Лірі закликав звільнити Протасевича та Сапегу та розкрити особи трьох пасажирів, які зійшли з літака у Мінську. Раніше у Ryanair припускали, що ці люди є агентами спецслужб.

Літак Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса був примусово посаджений в аеропорту Мінська ВПС Білорусі 23 травня 2021 року через повідомлення про «замінування». На його борту перебували опозиційний журналіст Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега. Команду посадити літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер. 

Після посадки літака Протасевич та Сапега були затримані спецслужбами Білорусі. 

Білорусь наполягає, що літак Ryanair з Романом Протасевичем був посаджений у Мінську через повідомлення про «бомбу на борту», яку ХАМАС нібито планував підірвати над Вільнюсом. ХАМАС спростував заяву білоруської влади. Після огляду літака повідомлення про мінування не підтвердилось.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про «мінування» рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії. Швейцарія спростувала заяву Лукашенка.

Cпільне розслідування центру «Досьє» Михайла Ходорковського та видань The Daily Beast і Der Spiegel встановило, що диспетчери аеропорту в Мінську повідомили пілотам про «мінування» літака Ryanair на 24 хвилини раніше, ніж отримали саме повідомлення від «терористів».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta.Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі. 

На думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили.

Фото надане порталу Tut.by свідком подій

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1490
Читайте також
24.05.2021 17:20
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
8 700
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду