Білоруська влада в намаганнях придушити свободу слова перетнула «червону лінію» – секретар РНБО

Білоруська влада в намаганнях придушити свободу слова перетнула «червону лінію» – секретар РНБО

25 Травня 2021
2386

Білоруська влада в намаганнях придушити свободу слова перетнула «червону лінію» – секретар РНБО

2386
Затримання журналіста Данілов вважає викликом усьому демократичному світові, нехтуванням міжнародними нормами й правилами.
Білоруська влада в намаганнях придушити свободу слова перетнула «червону лінію» – секретар РНБО
Білоруська влада в намаганнях придушити свободу слова перетнула «червону лінію» – секретар РНБО

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов 25 травня, коментуючи посадку літака Ryanair у Мінську та затримання колишнього головного редактора опозиційного Telegram-канала Nexta Романа Протасевича, заявив, що білоруська влада в своїх намаганнях придушити свободу слова перетнула чергову «червону лінію».

За його словами, «авантюристичне рішення» посадити рейс літака Ryanair могло призвести до катастрофи. Затримання журналіста Данілов вважає викликом усьому демократичному світові, нехтуванням міжнародними нормами й правилами.

«Білоруська влада у своїх намаганнях придушити свободу слова перетнула чергову "червону лінію", і такі дії не можуть залишитися без відповіді. Рішення посадити пасажирський літак Ryanair у мінському аеропорту, без сумніву, було спланованою і продуманою спецоперацією, відповідальність за яку повністю несе Олександр Лукашенко. Україна з тривогою спостерігає за розвитком ситуації в сусідній країні і солідаризується з білоруським народом у його намаганні добитися справедливих виборів і справжньої державної незалежності», – сказав секретар РНБО.

Він додав, що рішення про заборону прольоту повітряним суднам з українською реєстрацією до та через територію країни, припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю обумовлені інтересами національної безпеки.

Як писав ДМ, 23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Разом з Протасевичем затримали його дівчину Софія Сапегу. Її утримують у мінському ізоляторі на Окрестіна, однак досі не висунули жодних обвинувачень. 

Директорка Amnesty International у регіоні Східної Європи й Центральної Азії Марі Стразерс закликала негайно звільнити  Протасевича. Україна, Європейський Союз, Європейська Комісія, Європейська Рада, НАТО, США, Канада, Литва, Латвія, Естонія та Австрія засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta. Зокрема, на думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили. Президент США Джо Байден засудив затримання Протасевича та посадку літака Ryanair в Мінську, назвавши їх «запереченням міжнародних норм». Він також приєднався до закликів щодо міжнародного розслідування, щоб з'ясувати обставини справи. Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) стурбована примусовою посадкою літака Ryanair у Мінську і припускає, що інцидент міг стати порушенням Чиказької конвенції 1944 року, яка регулює цивільну авіацію. Генеральний директор Ryanair Майкл О'Лірі назвав примусову посадку літака «захопленням за наказом держави». Пізніше авіакомпанія Ryanair випустила оновлену заяву, у якій назвала ситуацію з посадкою літака в Мінську актом піратства з боку білоруської влади.

Натомість керівник департаменту авіації Мінтрансу Білорусі Артем Сикорський заявив, що аеропорт Мінська отримав англійською мовою листа від угруповання ХАМАС, що на борту літака закладено вибухівку і що вона спрацює у небі над Вільнюсом. Приводом для нібито погроз була ескалація між Ізраїлем і сектором Гази, однак зауважимо, що домовленості про припинення вогню були досягнуті за два дні до інциденту з Ryanair. Речник ХАМАС Фаузі Бархум, своєю чергою, заперечив заяву влади Білорусі.

Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я.

Хто такий Роман Протасевич читайте тут. Усі подробиці спецоперації влади Білорусі із затримання Романа Протасевича, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму», читайте тут.

24 травня президент Володимир Зеленський доручив Кабміну підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною і Білоруссю. Міністерство інфраструктури повідомило, що вже розробляє механізм припинення авіасполучення з Білоруссю. 25 травня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про рішення уряду заборонити польоти над повітряним простором Білорусі з 26 травня

Саміт ЄС також 24 травня вирішив закрити повітряний простір Євросоюзу для авіакомпаній Білорусі. Натомість Європейським авіакомпаніям рекомендували уникати польотів через Білорусь. Учасники саміту також погодилися з необхідністю розширення санкцій проти режиму Олександра Лукашенка.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи проти Степана Путила та Романа Протасевича. Їх звинувачують в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня і тривають досі». Путила та Протасевича також звинувачують у посиленні соціальної ворожнечі щодо представників влади і співробітників правоохоронних органів. КДБ Білорусі визнав засновників телеграм-каналу Nexta нібито терористамиВерховний суд Білорусі визнав телеграм-канал Nexta, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами». Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

МЗС Білорусі вимагало від Польщі в найкоротші строки видати Степана Путила і Романа Протасевича, оскільки вважає їхні дії «особливо небезпечними».

Колаж з фото Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2386
Читайте також
24.05.2021 17:20
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
8 665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду