Швейцарія відповіла Лукашенку: Ми непричетні до передачі даних про «мінування» літака Ryanair

Швейцарія відповіла Лукашенку: Ми непричетні до передачі даних про «мінування» літака Ryanair

26 Травня 2021
1477
26 Травня 2021
17:19

Швейцарія відповіла Лукашенку: Ми непричетні до передачі даних про «мінування» літака Ryanair

1477
Раніше самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про «мінування» рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії.
Швейцарія відповіла Лукашенку: Ми непричетні до передачі даних про «мінування» літака Ryanair
Швейцарія відповіла Лукашенку: Ми непричетні до передачі даних про «мінування» літака Ryanair

Федеральне управління з міжнародних справ Швейцарії заявило, що країна жодним чином непричетна до повідомлення про мінування рейсу Ryanair, який був силоміць посаджений в аеропорту Мінська.

«Швейцарська влада нічого не знала і не знає про загрозу вибуху бомби на рейсі Ryanair Афіни-Вільнюс. Відповідно, Швейцарія не надавала жодних даних Білорусі», – говориться в офіційному повідомленні.

26 травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про «мінування» рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії.

23 травня 2021 року літак Ryanair здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування. На борту літака перебував засновник опозиційного Telegram-канала Nexta, журналіст Роман Протасевич. 

Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29, на думку експертів, саме він змусив пасажирський літак повернути до Мінська. Команду посадити літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер. 

Перед вильотом з Афін журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Після примусового приземлення правоохоронці затримали Протасевич та його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу. МЗС РФ заявило, що Софія Сапега підозрюється владою Білорусі «у скоєнні злочинів в період з серпня по вересень 2020 року». 25 травня Сапега була заарештована на два місяці.

Білорусь наполягає, що літак Ryanair з Романом Протасевичем був посаджений у Мінську через повідомлення про «бомбу на борту», яку ХАМАС нібито планував підірвати над Вільнюсом. ХАМАС спростував заяву білоруської влади. Повідомлення про мінування літака не підтвердилось.

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta.Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі. 

На думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили.

25-річний Роман Протасевич – колишній головред опозиційного каналу Nexta, який був основним джерелом інформації про протести, що сколихнули Білорусь після фальсифікації президентських виборів у 2020 році.

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську. Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Телеграм-канал Nexta визнаний у Білорусі екстремістським.

Фото: Bart Busschots/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1477
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду