Лукашенко вперше прокоментував інцидент з літаком Ryanair

Лукашенко вперше прокоментував інцидент з літаком Ryanair

26 Травня 2021
1766
26 Травня 2021
10:33

Лукашенко вперше прокоментував інцидент з літаком Ryanair

1766
Лукашенко заявив, що повідомлення про мінування рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії.
Лукашенко вперше прокоментував інцидент з літаком Ryanair
Лукашенко вперше прокоментував інцидент з літаком Ryanair

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вперше прокоментував інцидент з примусовою посадкою літака Ryanair та захоплення опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Виступаючи перед парламентарями Лукашенко заявив, що повідомлення про мінування рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії, а на борту літака знаходився «терорист» (вочевидь, Лукашенко говорить про Протасевича, – Ред.).

Також Лукашенко стверджує, що пасажирський літак Ryanair розгорнули над БелАЕС.

«А якби раптом системи безпеки АЕС були переведені в режим повної бойової готовностіМаневр з розворотом виглядає нелогічно, до Вільнюса було 70 км, але питання: чому інші аеропорти не прийняли літак? Не встиг літак сісти в Мінську, як посипалися написані під копірку звинувачення з Заходу і заборони на польоти. Надто вже швидко "зреагували"... У літаку знаходився терорист, і про це знали далеко за межами Білорусі», – сказав Олександр Лукашенко.

Лукашенко стверджує, що винищувач ВПС МіГ-29 не примушував авіалайнер змінити курс з Вільнюса на Мінськ. За його словами, рішення приземлитися у мінському аеропорту екіпаж ухвалив самостійно. Також самопроголошений президент стверджує, що на борту Ryanair не було співробітників спецслужб Білорусі.

Коментуючи ситуацію з затриманням Романа Протасевича та його подруги Софії Сапеги Лукашенко зазначив наступне:

«Найближчим часом ми вам представимо все, що вони наговорили. У тому числі і недавно затримані», – сказав Олександр Лукашенко.

Загалом, коментуючи ситуацію з примусовою посадкою літака Лукашенко заявив, що «недоброзичливці Білорусі змінили методи атаки на державу, переступили безліч червоних ліній і перейшли межі здорового глузду і людської моралі».  

23 травня 2021 року літак Ryanair здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування. На борту літака перебував засновник опозиційного Telegram-канала Nexta, журналіст Роман Протасевич. 

Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29, на думку експертів, саме він змусив пасажирський літак повернути до Мінська. Команду посадити літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер. 

Перед вильотом з Афін журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Після примусового приземлення правоохоронці затримали Протасевич та його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу. МЗС РФ заявило, що Софія Сапега підозрюється владою Білорусі «у скоєнні злочинів в період з серпня по вересень 2020 року». 25 травня Сапега була заарештована на два місяці.

Білорусь наполягає, що літак Ryanair з Романом Протасевичем був посаджений у Мінську через повідомлення про «бомбу на борту», яку ХАМАС нібито планував підірвати над Вільнюсом. ХАМАС спростував заяву білоруської влади. Повідомлення про мінування літака не підтвердилось.

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta.Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі. 

На думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили.

25-річний Роман Протасевич – колишній головред опозиційного каналу Nexta, який був основним джерелом інформації про протести, що сколихнули Білорусь після фальсифікації президентських виборів у 2020 році.

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську. Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Телеграм-канал Nexta визнаний у Білорусі екстремістським.

Фото: БелТА

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1766
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду